Знаете ли защо кукуригат петлите?

27466
Знаете ли защо кукуригат петлите?
Снимка: iStock

Свикнали сме да свързваме кукуригането на петлите с разсъмването и да ги възприемаме като естествен будилник на хората в миналото. Реално обаче петлите не кукуригат само и единствено за да обявят утрото и да ви събудят. Тогава защо кукуригат петлите? Вероятно ще ви е интересно да научите какво откриха наскоро учените по този въпрос.

Защо кукуригат петлите?

Най-едрите петли в света

Петлите открай време са впечатлявали хората както със своето колоритно оперение, така и със своята осанка, която в рамките на техния ви...

В противовес с общоприетото мнение, че петлите кукуригат предимно сутрин на разсъмване, оказва се, че тези птици са много гласовити и причините да кукуригат са различни. Те реагират на дразнения, свързани с шум и светлина. Фаровете на автомобил, светлината от фенер или шум от всякакъв характер могат да стимулират петела да кукурига. Тоест теорията, че петлите реагират на светлината сутрин, не е тотално погрешна, но познатото кукуригу можем да чуем и при просветване на лампа или по ред други причини.

Орнитолозите обаче доказват, че петлите знаят кога настъпва утрото и кукуригат и заради него. Учени от Университета в Нагоя в Япония изследват поведението на петлите, като ги разделят на две групи – едната живее при условия, в които се сменят естествено тъмнината на нощта със светлината на утрото, а другата прекарва времето си в 24-часова тъмнина. Учените доказват, че и двете групи петли кукуригат малко преди да настъпи часа, в който се съмва.

Тоест петлите сутрин не реагират просто на разсъмването и на светлината, а кукуригането им е свързано с биологичен часовник, който им подсказва, че утрото наближава, дори да живеят в пълна тъмнина с дни. Експериментът продължава с трета група петли, на които внезапно запалвали източник на светлина – лампа. При поява на светлина, независимо колко бил часа и дали утрото наближавало, или часът е бил полунощ, петлите реагирали и кукуригали. Така се доказва, че те реагират и на светлина.

Експериментът обаче доказва и нещо друго, което ни помага да си отговорим защо кукуригат петлите, а именно – на зазоряване при светване на лампата реакцията на петлите била най-силна. Тоест петлите кукуригат и поради самото зазоряване, и поради наличието на източник на светлина, като едното не измества другото и не е задължително да го припокрива, а наличието на най-ярко и силно кукуригане именно при зазоряване и на по-слабо, когато учените се опитват да излъжат птиците с източник на светлина, доказва, че биологичният часовник на петлите е по-силен от другите фактори. И все пак зазоряването далеч не е единствената причина за кукуригане, както смятали старите хора.

Швейцарски съд осъди петел да не кукурига през нощта

Жител на кантона Цюрих заведе дело заради кукуригащ през нощта петел, съобщава вестник „Нойе Цюрихер Цайтунг“, цитиран от Б...

Очевидно отговорът на въпроса защо кукуригат петлите не е еднозначен, причините могат да бъдат:

  • шум, светлина,
  • присъствие на хора или животни,
  • пазене на територията, заявяване на надмощие, „маркиране“ на територията,
  • общуване със себеподобните,
  • след чифтосване,
  • по време на или след хранене,
  • поради приближаване на утрото.

Как да обясним на детето защо кукуригат петлите?

Ако детето ви ви зададе въпросът защо кукуригат петлите, тъй като децата обикновено задават този въпрос, може да потърсите едноименната приказка на Георги Мишев и да му я прочетете. Там ще откриете достъпен за най-малките отговор на въпроса, както и отговор за вас – за да събудят останалите, обикновено сутрин.

Вероятно кукуригането на петлите ви връща в детството и спомена за лятната ваканция на село, където сте се будили от птиците? Детството винаги е сладко, оставяме ви да се насладите на събудените спомени и сънища, преди да ви събудят петлите не от курника, а от будилника ви.

Белите мечки са черни – и други факти, които звучат странно, но са верни!

1. Когато слънцето нагрее 34-етажния бизнес център на лондонската улица Fenchurch Street, пред сградата започват сериозни проблеми. Пор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

5 грешки, които туристите допускат по време на пътуване

Съвместими ли сте? 3 типа сексуален темперамент във връзките

Няма магия: жените с тези качества винаги имат много почитатели

3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

Как да манипулираме манипулаторите?

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Тези зодии са любимци на всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com