Знаете ли защо морковите са оранжеви? Причината ще ви изуми

40393
Знаете ли защо морковите са оранжеви? Причината ще ви изуми
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Замисляли ли сте се защо морковите са оранжеви? Ако щете вярвайте, но причината е от кралско-холандски характер.

Първо, може би е редно да уточним, че поначало съществуват сума ти разновидности на добрия стар морков – кафяв, бял, лилав, че и жълт. И те не са по-лоши от оранжевия си събрат, но, както повечето неща в човешката история – и тук иде реч за мода.

Вижте защо китайците оставят дупка във фасадата на небостъргачите

В Хонконг, градът с един от най-красивите силуети, планът и проектирането на една сграда се определят както от архитекти и инженери, та...

Доминацията на оранжевия морков започва в далечната 1500-на година някъде, когато холандските фермери по една или друга причина залюбили този цвят и се заели с активна селекция, която дискриминирала всички останали моркови. Но защо пък точно оранжево все пак? Време е да намесим и политиката в цялата хореография.

Запознайте се с Уилям III Оран(ж)ски – принц на Оранж (1650-1702), щатхалтер на Нидерландия (1672-1702) и крал на Англия и Шотландия (1689-1702). През 16-ти век той подел борба за холандската независимост и се противопоставял на хегемонията на краля на Франция Луи XIV. С това, безспорно, настъпвал доста от силните на деня по мазола. Така че не било особено здравословно за обикновения човек да изразява гласно подкрепата си за младия принц, иначе рискувал да му се случи случка. Но някои селяни намерили доста забавен начин да изразят съпричасност и ето ви обяснение на оранжевата морковена доминация. Но нещата на свършили до тук.

Два века по-късно се намерила поредната политиеска фракция, която да се бори за свобода на народа и срещу омразната власт в лицето на рода Оранж. Съответно, оранжевите моркови били обявени за прекалено политически, провокативни и едва ли не незаконни. Има данни, даже че са били забранени за продажба, защото обиждали аристократите и били неудобни.

Та това е историята на оранжевите моркови: независимо дали случайно или политически причини са виновни за тяхната доминация, те определено се свързват с рода Оранж. И до днес, ако обърнете внимание, оранжевото заема централно място в сърцата на холандците. Иначе речено – хем ми е патриотично, хем ми е морковено.

Изумителната истина за подстригването, за която жените дори и не подозират

Магията на подстригването на косата е в състояние да промени посоката на живота ви. Като отрежете косата си, отрязвате отношението си к...

Автор: Калина Градинкова, iseektear.me

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com