Знаете ли защо мюсюлманите не ядат свинско?

58964
Знаете ли защо мюсюлманите не ядат свинско?
Снимка: iStock

Легенди

От древни времена човечеството се чуди защо яденето на свинско месо е изпълнено с проблеми и е забранено. Нищо чудно, че има много различни легенди и приказки във връзка с тази тема. Според една от тези легенди Бог е проклел човека, той го е превърнал в прасе, така че яденето на свинско е същото като да ядеш собствения си вид, което означава, че е смъртен грях. Според друга легенда това животно било превърнато в момиче. Това било направено от Бог, за да демонстрира на човечеството чудото на прераждането. Оттогава човек се страхува да яде свинско месо, защото винаги има опасност обърнат от Бога човек да пребъдва в образа на това нечисто същество. Естествено, легендата не може да се приеме като достоверен източник.

История в Корана

Обръщайки се към Корана, можем да видим, че нечестивите, които Аллах прокле, са превърнати в маймуни, а също и в свине. Коранът казва: „Това са онези, които Аллах прокле, на които се разгневи и които превърна в маймуни и прасета, и които се покланяха на тиранин. Те ще заемат още по-зло място и ще се отклонят още повече ”(Сура Ал-Майда, стих 60).

На колко градуса трябва да се пече свинското месо

Думите, изречени в Корана, са достатъчни за мюсюлманин, който вярно следва закона на Аллах, вярващ в мъдростта на Божествения закон, да приеме тази забрана и безпрекословно да следва инструкциите на Корана. Но също така е важно човек да разбере мъдростта на божествения закон, даден в Корана.

Важно е да се разбере, че всички забрани, въведени от Аллах в Корана за мюсюлманин, са продиктувани единствено от милостта на Всемогъщия, от желанието му да спаси човека от всичко, което може да му навреди, тъй като Аллах е велик и милостив.

Причини за забраната

Първото нещо, което трябва да забележите, е как Коранът обяснява защо мюсюлманите не ядат свинско месо. В Свещената книга на Корана тази тема се споменава четири пъти, а в различни стихове на Корана се използва приблизително един и същ текст, който въвежда забрана за употребата на мърша, разлята кръв и свинско месо, което се нарича „мръсно”. Коранът също така забранява да се яде месо от животни, които не са били заклани в името на Аллах.

Колко време да се готви свинско, за да се запазят хранителните вещества

От това следва още една причина, поради която исляма забранява на мюсюлманите да ядат свинско месо: прасето е нечисто животно и се е смятало за такова от незапомнени времена, много преди появата на исляма. Това животно може да яде екскрементите си, яде отпадъци, има случаи, когато тези животни убиват потомството си. Още в най-ранните религиозни ритуали прасето се е смятало за неподходящо животно за ритуално жертвоприношение.

Друга причина, поради която не можете да ядете свинско месо, е неговата прилика с човешкото месо. Те са сходни както по своята структура, така и по редица биохимични и анатомични параметри. Неслучайно в медицината има редица противопоказания за консумация на свинско месо. Особено внимание трябва да се обърне на факта, че прасетата и хората могат да имат едни и същи заболявания, така че при консумация на свинско месо човек може да се зарази от тези животни със заболявания, причинени от вредни микроорганизми, които не умират при термична обработка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Мачкат всички по пътя си: Тези зодии са най-големите кариеристи

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com