Знаете ли с какво се хранят скакалците?

1205
Знаете ли с какво се хранят скакалците?
Снимка: Pixabay

За скакалеца трябва да се знае преди всичко, че притежава т. нар. „мощна орална структура“ - казано на обикновен език, изключително силни челюсти. Освен за хранене, те му служат да отблъсне вражеска атака или да нападне жертва.

Обаче независимо от мощните си челюсти, скакалците, които са известни като безмилостни грабители, поглъщащи всичко и всички, са вегетарианци по природа и са съвършено безопасни за хората. Става дума, че са „безопасни“ в буквален смисъл - просто не нападат човека. Но когато тези насекоми се съберат в огромни рояци от милиони индивиди, унищожават няколко тона растителност на ден.

Такова ненаситно насекомо като скакалеца има завиден апетит и е способно да остави след себе си ниви с останки от изядени до корените растения, храсти и дървета без кора и клони, жалки опашки от бивши дини и тикви, оголени лози на някога цъфтящи лозя. За да извършват такива опустошителни набези, смилайки всичко по пътя си, тези вредители очевидно имат много мощна структура на устния апарат.

Устна структура

Скакалецът има гризяща уста - тоест предназначена за смилане на твърда храна. Това му устройство е базово, а от него вече има вариации в устната конструкция на родствените му насекоми: горна и долна устна, горна и долна челюст.

Предназначението на горната устна е да определи годността на потенциалната храна. Горните челюсти се движат в хоризонтално направление, като изгризват част от храната и я смилат. Долните, благодарение на изключителната си подвижност, изтласкват преработената храна в хранопровода. Както вече споменахме, освен за хранене, скакалецът използва челюстите си и като оръжие, за да отблъсне вражеско нападение или сам да нападне евентуална плячка.

Скакалците надушват рака

Могат ли скакалците да хапят?

Много хора знаят, че скакалците и щурците твърде си приличат. Това е, защото принадлежат към един и същи разред насекоми – т. нар. „Правокрили“. Има разлики, разбира се, но те са слабо познати на човек, който не се е интересувал специално от въпроса.

Например, щурците са активни през нощта, докато родствените им вредители - през деня.

Щурецът има дълги антени (за търсене на храна), а скакалецът – къси (по-малки от главата).

Като знаем какви опустошения нанася рояк скакалци, естествено възниква въпросът: щом тези вредители лесно разкъсват кората на дърветата и смилат доста дебели клони, значи имат силни зъби? Тук откриваме доста интересен факт. Щурецът, който всички смятат за безобидно и симпатично насекомо, всъщност е хищник. И може да ухапе доста чувствително човека, до кръв – като, на всичко отгоре, впръсква в раната парещо вещество.

А известният като безмилостен агресор скакалец, който изяжда всичко и всички, е вегетарианец по природа и не е никак опасен за хората. С малка поправка: челюстите му наистина са много мощни и той може чувствително да щипне кожата. Но само с цел самоотбрана. За разлика от щуреца, скакалецът няма да нападне човек и да му причини вреда. Също така, не може и да го ужили - природата не го е надарила с жило.

С какво се храни шаранът?

Хранене и вкусови предпочитания

Когато скакалците се съберат в огромни рояци от милиони бройки, такова стадо унищожава няколко тона растителност на ден. Един индивид изяжда растителна маса, равна на собственото му тегло. Яде всичко, което се изпречи на пътя му. При това, колкото по-възрастен е скакалецът, толкова по-безразборно е менюто му:

- гъсталаци от тръстика и камъш по бреговете на водни площи;

- всякакви зърнени култури;

- памучни и ленени полета.

- зеленчукови насаждения;

- картофени полета и захарна тръстика;

- бостани и овощни градини.

- слънчогледови площи;.

- горски и паркови масиви, малки горички, храсти.

Ако нашествието на скакалци премине през населени места, тогава местните жители със сигурност ще останат без сламени покриви, дървени огради, мебели и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com