Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли защо кучето се чеше постоянно?

22 февруари 2024, 07:55 часа

Често сърбежът при кучета е придружен от силно разчесване. Това неприятно явление може да сигнализира за сериозно заболяване на вашия домашен любимец.

По принцип бързо се установява, че нещо не е наред. Домашният любимец постоянно се чеше по по цялото тяло или само в определена област. Кучето започва да спи лошо и да отказва любимата си храна, което води до загуба на тегло. Козината пада, понякога се наблюдава пълна плешивост на някои участъци от кожата, която се възпалява и зачервява.

Локализацията на сърбежа ще помогне да се определи възможната причина. Ако вашият домашен любимец постоянно чеше ушите си, това потвърждава високата вероятност от отодектоза. Търка ли се в мебели, тогава има вероятност да страда от алергии или кожни заболявания.

Още: Имате йорки, ето за какво трябва да сте нащрек

Преди да започнете лечението, е необходимо да се извърши диагностика във ветеринарна клиника. Лампата на Ууд е един от най-популярните методи за диагностика на заболявания.

Паразитози

Ако кучето се зарази с външни паразити, е възможен сърбеж. Липсата на навременно лечение на кожата провокира такова неприятно състояние. Слюнката на паразитите съдържа чужд протеин, който се отхвърля от тялото на животното. Силно заразяване с бълхи определено няма да остане незабелязано. Кръвосмучещите насекоми изглеждат като малки кафяви или черни петна.

Кърлежи

Още: Кои храни и напитки са опасни за кучето?

Заразяването с кърлежи се характеризира с пожълтяване на кожата и тежък пилинг. Образуват се гнойни възпаления.

Ако домашен любимец е заразен с подкожни акари, това се проявява с проблеми със стомаха, лимфните възли, далака, бъбреците и черния дроб. Заразените животни боледуват от хепатозооноза, бартонелоза, ерлихиоза и пироплазмоза.

Опасни въшки

Инфекцията се показва чрез сърбеж в областта на опашката, корема или бедрата. Понякога вашият домашен любимец го сърби близо до ушите. Кожата се удебелява и загрубява, а състоянието на козината непрекъснато се влошава.

Още: Как да разберете колко дълго ще живее кучето ви?

Алергични реакции

В този случай се наблюдава зачервяване на интердигиталната област и лющене на подложките на лапите. Водниста секреция идва от носа и очите. Може да се появи повишено изпотяване и диария. Прекомерното изпотяване се показва от мокрото място за спане на кучето.

Кучетата имат различни алергични реакции, които са по-тежки от човешките. Те трябва да бъдат спрени веднага след появата им.

Гъбички (лишеи)

Още: Какво куче е американско XL були и защо Англия ги забрани? (СНИМКА)

Трихофитията се счита за най-опасната гъбична инфекция. Патологията се причинява от гъбичките Microsporum. Домашният любимец чеше врата и главата, както и задните си крака. С течение на времето гъбичките се появяват по гърба, а след това и по цялото тяло на кучето. Заразената кожа се покрива с кръгло зачервяване, плешиви участъци и сухи корички.

Бактериална инфекция

При това заболяване се появяват ерозивни, язвени неоплазми, кожни възпаления и гнойни папули. Домашният любимец не само се чеше, но и става апатичен и слаб. Страдат хълбоците, областта близо до опашката и ануса. Върху засегнатите места се появява обрив. Кучето изпитва чувство на болка при докосването им.

Хиперфункция на мастните жлези

Още: Гледането на куче като домашен любимец удължава живота

Мазната опашка при куче показва нарушена секреторна функция. Ветеринарните лекари не знаят точната причина за тази патология. Сърбежът се появява в основата на опашката или близо до ануса. По тялото се наблюдават зачервяване и удебеляване, пърхот и черни точки. Козината започва да пада.

Заболявания на вътрешните органи

Сърбежът може да сигнализира за диабет, бъбречна недостатъчност, ендометрит и други заболявания. Патологиите на вътрешните органи могат да бъдат определени с помощта на ултразвук и рентгенови лъчи.

Възпаление на аналните жлези

Аналните жлези съдържат секрет, който позволява на кучетата да маркират територия след изпразване на червата. Болното куче ближе ануса и хапе опашката си. Основната причина за възпалението са запушени анални жлези и плътни изпражнения. Превантивното почистване на жлезите може да се извърши у дома. Но посещение на ветеринар в такива случаи е наложително!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес