X
 
 

Добрич кандидатства за покупка на електрически автобуси (СНИМКИ)

2849 0
photo of Добрич кандидатства за покупка на електрически автобуси (СНИМКИ)
Снимка: Йорданка Калчева
Община Добрич кандидатства по ОП „Региони в растеж“ за покупката на 4 електрически автомобила KARSAN, които бяха представени днес. Идеята е първоначално тези автобуси да се движат по маршрути по бул. „Добричка епопея“. Това ще са първите стъпки за осъвременяване транспортното обслужване с екологично чисти превозни средства, след като в предишния кметски мандат беше закрит тролейбусният транспорт в града.

еПо данни на управителя на общинската фирма „Градски транспорт“ Катя Петкова проектът е на стойност 7 млн. лв., от които около 2 млн. лв. е частта, която засяга общинското дружество. Въпрос на бъдещи разговори е каква част от средствата ще бъдат одобрени. Амбицията е да бъде подменен целият автобусен парк. Общината ще кандидатства и по други оперативни програми.

Икономически са съображенията общината да се спре на турските автобуси. Водени са разговори с над 20 производители на електрически автобуси, но това, което предлага KARSAN е на най-ниска цена, каза още Петкова. Стойността на такъв вид превозни средства е непосилна за бюджета на местната власт.

KARSAN е сред водещите производители на автобуси в Турция. Електрическият автобус е съвместна разработка с германският автомобилен гигант БМВ.  

По данни на мениджърът продажби за Източна Европа Ефе Дуру компанията е основана през 1966 г. със седалище в Бурса. Нейни автобуси се движат в 20 държави, по-голямата част от които са в ЕС.

Представеният днес автобус е 6-метров и работи изцяло на електричество, включително за климатик и отопление. Снабден е с рампа за инвалидни и бебешки колички.

В края на септември – началото на октомври ще бъде представен и 8-метров автобус на фирмата, след като бъде регистриран с европейски номера.  

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители