Екоминистърът се грижи за възстановяването на понто-сарматските степи, след като обвиняваше природозащитнци

1575
Екоминистърът се грижи за възстановяването на понто-сарматските степи, след като обвиняваше природозащитнци
Снимка: БГНЕС

"200 000 лева сме отделили за този проект. България мина през наказателна процедура и беше осъдена от Съда на ЕС, че е нарушила естествените местообитания на понто-сарматските степи и една от мерките, които трябва да бъдат предприети и са договорени с ЕК, е именно тяхното възстановяване по естествен и по антропогенен начин. Това обясни екоминистърът Нено Димов на брифинг с кмета на община Каварна Нина Ставрева, предаде БГНЕС. Димов говори във връзка с изпълнение на проект за възстановяване на въпросните степи, за които още преди две години призна, че са бомба със закъснител, но заради "зелени организации", които ги картографирали и след това сигнализирали на ЕК за нарушения - например строежи на ВЕИ паркове и голф игрища в забранени зони.

Той уточни, че мерките са договорени с ЕК още през 2017 година. На въпрос дали европейските институции също ще направят проверка по изпълнението на проекта, министър Димов обясни, че е отправил покана към тях, Дирекция "Околна среда" към ЕК е наясно с проекта и те ще решат кога да проверят изпълнението.

Местни искат плажа Болата да не бъде резерват - за да има търговия

Ще има ли сериозно застрояване на плажа Болата, след като кметът на Каварна Нина Ставрева поиска плажът да бъде изваден от резервата "К...

Нина Ставрева уточни, че терените са общинска собственост. Вече е започнало изпълнение на дейностите, а именно почистване. На четири от площадките са монтирани метеостанции, които вече работят. "Този проект е пилотен и експериментален, работим съвместно с Шуменския университет. Очаквам, че всичко ще бъде извършено коректно и в срок. Надяваме се проектът да се окаже успешен, защото, както каза министър Димов, от правилното реализиране на дейностите зависи в голяма степен приключването на наказателната процедура", каза Нина Ставрева.

По проекта ще бъде извършено демонстрационно възстановяване на увредените участъци от естественото местообитание 62C0* "Понто-сарматски степи" на общински терени чрез методологии или подходи, които се осъществяват за пръв път в България и не са прилагани досега на този тип естествено местообитание на територията на ЕС. Проектът предвижда също опазване на природно местообитанието и свързаните с него други типове тревни природни местообитания и видове в рамките на защитената зона за местообитанията BG0000573 "Комплекс Калиакра", за да се постигне и поддържа благоприятното им природозащитно състояние. Сред дейностите е и ограничаване на идентифицираните натиск и заплахи върху природното местообитание и установяване на тенденциите в него като степен на антропогенно въздействие и естествени процеси на самовъзстановяване. Заложени са и мерки за повишаване на осведомеността на местните общности и посетителите за значението на защитената зона и съхраняване и опазване на приоритетното природно местообитание. Срокът за реализация на проекта е три години.

Защитена зона за местообитанията BG0000573 „Комплекс Калиакра“ включва 2441 ха или 31,7 % от националното разпространение на местообитанието. Основната част от тази площ - 2089 ха, принадлежи към територията на Община Каварна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com