Ето как разхлаждат животните в зоопарка в Добрич

4357
Ето как разхлаждат животните в зоопарка в Добрич
Снимка: БГНЕС

С натурален плодов сладолед и душове разхлаждат животните в летните жеги в Центъра за защита на природата и животните (ЦЗЗПЖ) в Добрич. Това съобщи Севдалина Венкова, директор на центъра, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна.

По думите на Венкова, тази година жегите са продължили повече от очакваното.

Продължава засиленото търсене на медицински персонал в Добрич

И през летните месеци продължава засиленото търсене на медицински персонал на трудовия пазар в Добрич. Обявени са голям брой свободни...

„Тези, които имат басейнчета – енотите и мечките, те бяха добре, защото през деня се разхлаждаха вътре, а на мечката специално сме правили замразени плодови сокове, това всъщност е натурален плодов сладолед. Докато ламите гледачът, който се грижи за тях, Миглена, ги поливаше със студена вода, правеше им душчета, за да могат да издържат на тези жеги. Другите животни не са имали проблем в тези жеги. Овцете, цакелите и камерунските кози са по цял ден навън, а ние имаме достатъчно зелена площ и се криеха под дърветата на дълбока сянка. Но единствените, които поливахме, това бяха ламите, за да може защото и те имат така доста сериозна козинка, и при тях, както и при хората може да се получи топлинен удар, което може да има и фатални последици”, каза директорът на центъра. Две от мечките от Природен парк „Кайлъка” – Плевен, които временно бяха настанени в ЦЗПЖ в Добрич, вече са си заминали. Общо гостуващите мечки са били три - Виктория, Костадин и Миладин. Тяхното гостуване е продължило около три месеца. Но след направен ремонт на съоръжението им в Плевен, Виктория и Миладин са отпътували обратно натам, а в Добрич е останал Костадин.

„Всъщност сега в петък ще дойдат на посещение в центъра нашите приятели и партньори от Шафхаузен и ще съберем Берна с Костадин. Да видим, тъй като любовта им продължи доста време през оградата. Дано, дано не е изгоряла напълно тази любов и все още да блещука и надявам се да се разбират и да живеят щастливо съвместно”, каза Севдалина Венкова. Тя допълни, че вече е приключило Зеленото училища в центъра за това лято. „Обикновено ние правим зеленото училище само юни и юли. В крайна сметка август е месецът, в който повечето хора са в отпуск, което означава, че родителите трябва малко да се погрижат и за децата си. Да интерес има. Съжаляваме, че местата при нас са малко. Повече от 20 деца ни е трудно да приемем, тъй като за всяко трябва да си има „работно място” и столче.

Но мога да кажа, че от година на година още от февруари започва записването за зелено училище, което само може да ни радва. Заявленията се подават малко по-късно, но предварителните заявки по телефона са някъде февруари месец, когато започваме да записваме. Когато направим един лист с 28 деца примерно, повече не записваме, защото от тези, които са заявили желание, една част след това се отказват и след това вече попълваме с тези деца, за които в последния момент са се обадили”, каза още Севдалина Венкова.

Както и в предходни години Центърът за защита на природата и животните в Добрич е отворен за партньорства и обмен на животни. От центъра се надяват и да продължат участията по проекти, които осигуряват финансиране за подобрения и нововъведения в един от най-красивите и модерни зоопаркове в нашата страна.

Тежка катастрофа с много жертви на пътя Добрич-Албена

Тежка катастрофа с двама загинали и 8 ранени стана преди малко на пътя Добрич-Албена на разклона за село Оброчище, съобщи БГНЕС. Сблъс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com