Жена почина от антракс в Добричко

3816
Жена почина от антракс в Добричко
Снимка: Gettyimages

Огнище на болестта антракс е обявено в село Оброчище, община Блачик, област Добрич, след като жена е починала от заразата.

Сигналът е подаден от Регионалната здравна инспекция в Добрич.

Откриха огнище на антракс в с. Еленово, община Попово

След изследвана проба от теле с влошено здравословно състояние в землището на село Еленово, община Попово, област Търговище, Областна д...

По предварителна информация на 17 септември в частен двор е заклана овца, която е била недобро здраве. При транжиране на месото, стопаните на животното са се порязали. Най-вероятно това е причината за заразяването. Собствениците не са уведомили официалния ветеринарен лекар в селото, съобщава БТВ.

Взетите лабораторни проби от месото на закланото животно показват наличие на антракс. Областна дирекция по безопасност на храните, град Добрич проучва случая.

Към момента в село Оброчище са ваксинирани 567 овце, 3 кози, 8 говеда и 4 коня. Остава да бъдат ваксинирани още около 150 кози, с което ще бъдат обхванати всички възприемчиви животни в населеното място.

Последният случай на антракс в Областта е от 86 година, в землището на град Балчик, където през август месец е извършена редовната ваксинация срещу заболяването.

Танева обеща превантивен контрол за предотвратяване на антракс

Със законови промени вменяваме изрично задължение на ветеринарните лекари, които имат сключен договор с фермерите, да извършват превант...

Българска агенция по безопасност на храните призовава животновъдите да не предприемат клане на животни, без да са уведомили официалния ветеринарен лекар, който отговаря за стопанството им.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com