Кметът на Каварна: Настояваме твърдо за преначертаване на границите на НАТУРА 2000

991
Кметът на Каварна: Настояваме твърдо за преначертаване на границите на НАТУРА 2000

Кметът на Каварна Нина Ставрева иска ново начертаване на границите на НАТУРА 2000. Това каза самата тя в предаването "Денят започва" по БНТ. Ставрева заяви, че работните групи, сформирани да се справят с казуса Калиакра, имат нужда от първичните научни данни от теренните проучвания, както и от методологията, на база на която са извършени очертанията на трите защитените зони, включени в плана за управление - „Калиакра“, „Комплекс Калиакра“ и „Белите скали“.

Кметът на Каварна Нина Ставрева заяви, че без научните данни и методологията, за достъп до които работните групи са настояли, се спира както тяхната работа, така и на международните експерти, повикани за помощ с проблема.

Забраната за земеделие и строителство в Добруджа засяга 2501 имота

Близо 2300 дка са обработваемите терени, картирани като Понто-сарматски степи според предоставените на Община Каварна от Министерството...

„До този момент нямаме тези първични научни данни, а без тях няма как експертите, сред които и международни, да направят анализи и да предложим работещи решения. Миналата седмица изпратихме писмо до Министерството на околната среда и водите, Министерството на финансите и Министерството на земеделието с конкретни предложения в търсене на балансирани решения, както и по отношение на компенсаторните мерки. Очакваме темата да се разгледа на заседания на Министерски съвет. Получихме покана и за среща на работните групи на място в Каварна на 31-и август 1-и септември, но без първичните научни данни и методологията, не можем да бъдем полезни“.

Тя подчерта, че е важно да се намери бързо решение на казуса. „Силно се надявам да намерим решение, защото още от 4-и август, за когато беше предвидено общественото обсъждане на интегрирания план за три от защитените зони. Реакциите на министър Димов, на министър-председателя Борисов и на главния прокурор Цацаров показаха, че трябва да се намери решение по казуса. В рамките на последните 15 дни има активна кореспонденция между общините Шабла, Каварна и Балчик и Министерството на околната среда и водите. Бяха сформирани 4 работни групи в секторите земеделие , туризъм, акватория и енергетика“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

В Добрич работят за надграждане на зоопарка (СНИМКИ)

Безплатни изследвания за Ковид в РЗИ-Добрич от 22 януари

Рибарски кораб аварира край Балчик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com