X
 
 

Медици от Добрич: Държавата е абдикирала

3798 0
photo of Медици от Добрич: Държавата е абдикирала
Снимка: iStock/Guliver
Трябва да се остойности трудът на медиците. Това е основният проблем пред здравеопазването в България. Това заяви на брифинг председателят на регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Добрич д-р Валери Веселинов. Преди години тогавашният финансов министър Симеон Дянков обещал да има такова остонойстяване, но след месец и половина се отказал от тази идея.

Не са ясни принципите на финансиране на дадена пътека, никъде не е записано какво включва тя. Така не се работи. Първо трябва да се каже колко струва“, посочи още д-р Веселинов. По думите му оттук идва и проблемът при договаряне на рамковите договори със здравната каса – договаря се при фиксиран бюджет.

Той определи като несериозно „Ще дадем 50 милиона лева на болниците да увеличат заплатите“. Здравните заведения са търговски дружества и дори да се отпуснат тези пари, след няколко месеца като свършат какво следва. „И как Здравната каса ще даде пари на болниците? Нали се плаща при свършена работа?“, пита докторът.

Според него нерешаването на този проблем води до дефицит на медици. Като пример той посочи, че в реанимацията в Добрич има 7 лекари и отделението е на „ръба на съществуването си“. По негови данни в цялата област има само по един специалист по ревматология, по клинична хематология, един е и съдебният медик. В извънболничната помощ липсват гастроентеролози.

„Лекарите специализанти нямат осигурени условия за развитие. Държавата е абдикирала от това и го е оставила на директорите на болниците. Защо не се говори за качество на медицинската услуга? Нито в Националния рамков договор, нито в други документи има застъпен контрол на качеството. В цялата извънболнична помощ няма контрол от страна на Здравната каса“, отбеляза още д-р Веселинов. Той призова държавата да си влезе в ролята.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално