На плажа на Крапец до Шабла все още няма бивак

23751
На плажа на Крапец до Шабла все още няма бивак

Относно плажните ивици на север и местата, къмпингуващите туристи могат да се разположат законно, без да нарушават някакви разпоредби в района на Шабла, по регламентирания начин единствено в къмпинг "Космос" - Дуранкулак. Това каза пред БНР професор Елена Бърдарева, кмет на Шабла.

Бърдарева сподели, че подготвяната идея – да се направат биваци, които да предлагат на хората поне минимални условия за къмпинг срещу някаква такса, не се е осъществила.

Тъстът на Йордан Цонев - човекът, който не пуска без пари до Силистар

Кой е собственикът на имота, който прегражда пътя към плажа „Силистар”? Това е тъстът на депутата от ДПС Йордан Цонев &ndas...

"Подготвяме тази идея повече от година, имаме съгласието на Областната управа, което е скрепено с решение. Съответно направихме всичко като предварителни действия – табели и парцелиране, както и влязохме в съдружие с частни собственици на гори и на помещения в къмпинга на село Крапец. Но едно становище на РИОСВ - Варна ни спря категорично", каза Бърдарева.

Кметът на Шабла поясни, че преди създаването на подобен бивак е необходимо да бъде направена оценка за въздействие на околната среда, както и коментира евентуалните задължения на Общината при съществуването на пообно място.

"Ако все пак третираме изразът "бивак", това все пак означава "нощувка на открито". И в този смисъл задълженията ни се свеждат до сметопочистването и тоалетните, ограждания и изход, който е гаранция за сигурността на автомобилите и сигурността на самите хора. Така отделихме площи на територията на цялата община, които възлизат на площ 195 декара и считахме, че можем да поемем целия поток от туристи", каза тя.

Елена Бърдарева обясни, че в къмпинга в село Крапец условията са били още по-добри поради наличието на баня, а в сътрудничество с управителя му е можело да бъде постигна още по-добър резултат.

Къде са най-скъпи и къде най-евтини чадърите и шезлонгите по морето

Започваме изненадващи проверки на плажовете. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова по време на...

"С писмо, което ние сме депозирали от юли, само очаквахме от Министерство на околната среда да кажат дали терминът "бивакуване" съвпада с термина "къмпингуване", на което един тълковен речник би дал много бърз отговор и фактически става дума за едно умишлено претрупване на ресорния заместник-министър. Но инициативата на Общината и опитът да овладеем този процес, буквално се сринаха", допълни Бърдарева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com