X
 
 

Откриха артефакти в дома на иманяр в Тервел

2455 0
photo of Откриха артефакти в дома на иманяр в Тервел
Снимка: iStock/Guliver
Монети, метални пръстени, метални и каменни гюллета, керамична част от лула, метална апликация, керамичен съд, наподобяващи културно-исторически ценности са открити в дома на 55-годишен мъж от Тервел, съобщиха от полицията в Добрич. Открити са и два метал детектора – самоделен и професионален, оборудван със слушалки.

Претърсването на жилището е при специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с културно-исторически ценности на територията на страните членки на ЕС, операция „Pandora IV“. В акцията са участвали полицейски служители от Тервел и гранични полицаи от Силистра.

За първи път в България ще бъдат представени 189 находки, спасени от иманяри

На 4 юли от 14 ч. в Регионален исторически музей – Русе ще бъде открита изложбата „Спасено наследство“. Тя представя ...

Проверка на Actualno.com показва, че не са търсени музейни специалисти от Историческия музей в Тервел, нито от Регионалния исторически музей в Добрич за оценяване на намерените артефакти.  

Според археолози на територията на община Тервел е имало седем тракийски селища. При проучване на тракийски некропол-могила между селата Жегларци и Орляк е намерен запазен мъжки скелет от ранна бронзова епоха. Сред ценните находки, открити от археолозите, са бронзова монета от времето на Филип Македонски, керамични съдове от ІV-ІІІ в. преди Христа, римска монета от времето на Марк Антоний, монети, сечени от Константин Велики.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 19-20 октомври

Овен Много е вероятно да се почувствате неудовлетворени от връзката си. Емоциите ще се дължат на възникнал спор, но не правете генерални заключения....