Приказката за Джулая - слънцето изгря с форма на сърце (ВИДЕО)

8217
Приказката за Джулая - слънцето изгря с форма на сърце (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Първото юлско утро или повсеместно познатият ритуал посрещане на Джулай морнинг предизвика неописуемо вълнение и остави без дъх и думи стотици ентусиасти. Традиционно, обичаят беше спазен на плажа в град Шабла, а специални гости бяха музикантите от рок групата "Легендите".

Посрещането на Джулая не се наблюдава в други страни от Европа и по света, освен в България. Предполага се, че то е възникнало като протест срещу комунистическата власт. Символичното посрещане на първия изгрев през юли се е считало за ново начало и едно по-добро бъдеще. След падането на комунистическия режим в страната ритуалът продължава да се провежда, но с времето идеята на първото хипи движение в България се променя.

Джулая пак събра много хора на Камен бряг

Рано сутринта на 1 юли млади и стари посрещнаха изгрева на слънцето на брега на морето. По традиция "Джулай морнинг" символизира недово...

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ ОТ ПОСРЕЩАНЕТО НА ДЖУЛАЯ

През тази година броят на присъстващите на Шабла доближи хиляда души. "Всеки човек трябва да изживее своя Джулай поне веднъж в живота си и всеки Джулай трябва да дочака своя човек", споделиха пред Actualno.com ентусиасти.

Купонът стартира още в късния следобед на 30 юни. Плажуващи успяха да се докоснат до вълшебните гласове и мелодичните звуци на подгряващите групи по време на репетициите им. Същинската част на концерта стартира в 22:00 часа на централния плаж в Шабла. Цяла нощ лагерни огньове допълнително нагряваха вече нажежения до червено въздух над морския бряг и придаваха усещането за романтика. Блещукащи хартиени фенери осветяваха небето над морето. Всичко това се усещаше по вънуващ начин на фона на шепота на вълните, рок музиката и лазерното шоу. Истории за предишни преживявания при посрещането на първото юлско утро се слушаха от почти всяка палатка. "Легендите" стъпиха на сцената точно в 3:30 часа сутринта и заедно с присъстващите дочакаха посрещането на изгрева, който започна около 5:30 часа.

Огромното огнено кълбо бавно изплува от хоризонта. В абсолютна тишина и вперили поглед в безкрая, стотиците почитатели на Джулай морнинг бяха затаили дъх пред красотата на момента. А изгревът на юли сякаш им проговори – благодари им за любовта, появявайки се във формата на сърце.

Джулайско безвремие

Kaк се посреща Джулай Морнинг в кемпа на Kamenitza? Изискват се особени усилия. Първо - пътуваш в компания с колеги, неусетно сред р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com