Ръководствата на Двореца и на Ботаническата градина в Балчик взаимно се упрекват в ограничаване на достъпа

7531
Ръководствата на Двореца и на Ботаническата градина в Балчик взаимно се упрекват в ограничаване на достъпа
Снимка: Йорданка Калчева/Actualno.com

За пореден път прехвърчаха искри между ръководствата на Държавен културен институт „Двореца“, който е под шапката на Министерството на културата, и Ботаническата градина към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Двете институции стопанисват бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария в Балчик и от години водят битки помежду си, а туристите продължават да се редят на две каси и поотделно да купуват билети – един за Ботаническата градина, и още един – за архитектурно-парковия комплекс. А заради скандалите помежду им общинското ръководство на Балчик преди няколко години поиска отново да стопанисва „Двореца“.

На пресконференция директорът на „Двореца“ Жени Михайлова сподели, че служители на Ботаническата градина заключват с верига и катинар подходите към Сребърния кладенец и ресторант „Корона“ и така ограничават гарантирания от Конституцията свободен достъп до публични обекти.

Михайлова припомни също, че с решение на Министерския съвет целият терен е предоставен на ботаниците на Алма матер и техен е ангажиментът да поддържат инфраструктурата. Но тъй като това не се прави, ръководството на „Двореца“ не може да реализира проекта си за възстановяване на пушалнята на кралица Мария. Сградата е засегната от свлачищен процес и с години се руши, но за да се предприемат ремонтни дейности, трябва да се укрепи теренът около нея. От „Двореца“ имат проектна готовност, каза още Михайлова. Тя изказа разочарованието си, че не могат да постигнат съгласие за една каса, макар че от културния институт са готови да отстъпят от своята част от цената и да вземат 6 лв. като сега срещу 8 лв. за Ботаническата градина.

„Крадецът вика: Дръжте крадеца!“ – така директорът на Университетски ботанически градини към Софийския университет д-р Красимир Косев отговори на въпросите на Actualno.com за заключените подходи към обекти на комплекса, неовладените свлачища, двете каси, пред които се редят туристите… По думите му с разпореждане на Михайлова е затворена вратата за вила „Арка“ и ботаниците три пъти досега са били заключвани, а въпросът вече е поставен на ниво министерства. Д-р Косев твърди, че ръководството на „Двореца“ две години вече не подписва заявлението за проучвателни процедури. От толкова време е и предложението на Софийския университет за една каса и един билет на базата на електронна каса, а Михайлова даде отрицателно становище за елементите за електронен достъп, каса още д-р Косев. Той задава риторичните въпроси: Защо ръководството на „Двореца“ дава под наем сградите – това не е ли същото като Народният театър да отдаде под наем гримьорните? И още – има ли обществена поръчка за охранителната фирма?

На пресконференцията Михайлова отчете успешна година – 10% ръст на приходите спрямо 2017 г., когато постъпленията са в размер на 1,7 млн. лв. след облагане. Само за 4 години приходите са нараснали със 100%. Увеличението се дължи на допълнителните услуги – холограмата на румънската кралица Мария и концертите. Ръст е отчетен и при туристите – до края на активния туристически сезон броят им е 260 000 срещу 231 000 година по-рано. Традиционно най-голям е делът на румънците – 115 900, следвани от българи – 57 500, руснаци – 36 600, поляци – 21 900 и германци – 10 000.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com