Съдът в Добрич допусна разкриването на тайна на осиновяването

812
Съдът в Добрич допусна разкриването на тайна на осиновяването
Снимка: iStock/Guliver

Окръжен съд - Добрич е допуснал да бъде разкрита тайната на произхода на осиновено лице, потърсило информация за биологичните си родители по здравословни причини - наличието на хронично заболяване, лечението на което изисква текущо проследяване и информираност за фамилната обремененост. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Добрич. Семейният кодекс дава възможност на навършилите 16 години осиновени да поискат информация за биологичния си произход по съдебен път, „когато важни обстоятелства налагат това”. В закона обаче не е дадено определение на понятието „важни обстоятелства“, а преценката за това е оставена на съда. В конкретния случай Окръжен съд - Добрич е счел, че са налице достатъчно основания за предоставяне на търсената информация. В мотивите си съдът посочва, че при наличие на данни за генна обремененост, фамилната анамнеза способства и разширява възможностите за лечение, особено през последните години с навлизането на съвременни високотехнологични методи, основани на генетиката.

"Тайната на осиновяването се разкрива по изключение. Произходът е биологична връзка на детето с родителите му. Регламентацията му засята въпроси, извънредно съществени както за отделната личност, така и за цялото общество. То опира до най-интимни страни от личния живот на индивидите, до честта и достойнството на човека, до здравината на семейството, до най-сложни взаимоотношения", коментира още съдът. В решението, постановено в края на миналата година, съдът се е позовал и на практиката на Европейския съд по правата на човека, основана на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, в която правото на достъп на осиновените деца до данни за биологичния им произход е широко признато.

Жена загина в катастрофа на пътя Силистра – Добрич

51-годишна жена е загинала в катастрофа на пътя Силистра – Добрич. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от ОДМВР-Силистра...

В хода на съдебното дело представителят на прокуратурата също e дал становище за основателност на отправената молба. От влизането в сила на новия Семеен кодекс - на 1 октомври 2009 г., в Окръжния съд са гледани общо 12 граждански дела по молби за разкриване на тайната на осиновяването и това е първото, по което молбата е уважена. В останалите случаи се е стигало до отказ или до прекратяване на делото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com