X
 
 

В Добрич осъдиха румънец за неплатени данъци за близо 100 коли

3684 0
photo of В Добрич осъдиха румънец за неплатени данъци за близо 100 коли
Снимка: iStock/Guliver
Заради неплатени данъци в особено големи размери окръжният съд на Добрич наложи условна присъда от 9 месеца с 3-годишен изпитателен срок на румънски гражданин, съобщиха от съдилището. Неплатените данъци за периода от 24 февруари 2011 г. до 28 февруари 2012 г. са в размер на 15 794 лв.

Румънецът бил управител на регистрирана фирма с предмет на дейност търговия с автомобили в граничното българско село Кардам и не е декларирал притежавани от дружеството му 97 превозни средства в законовия двумесечен срок от тяхното придобиване, уточняват от съда.

Според анализ на материали по досъдебното производство румънски граждани закупували автомобили от различни държави, но заради високата първоначална такса за регистрацията им в тяхната страна те се насочили към по-благоприятна за тях схема. В Румъния регистрирали колите си с временни номера за максималния законов срок, след което ползвали услугите на фирми в България, за да се сдобият с българска регистрация на техните превозни средства. Клиентите получавали необходимите документи и нотариално заверено пълномощно за автомобил, с който можели да пътуват навсякъде и да се разпореждат с него. За целта се пристъпвало към фиктивни сделки за покупка на автомобилите. В договорите за покупката е посочен един и същи румънски град, а за купувач е визирана фирмата на изправения пред Темида румънски гражданин. От съда посочват, че почти всички договори са сключени на цена от 150 евро, независимо от марката, модела, възрастта и състоянието на автомобила.

Чуждестранният предприемач у трябвало да декларира тези автомобили пред община Генерал Тошево и да им плати данъците. Той е признал вината си и делото е преминало по реда на съкратено производство.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 20 ноември

Овен Това е ден, в който с лекота ще усвоявате нови знания. Проявената мъдрост ще ви носи плодове дълго време. Телец Това е ден, в който творческата...