В ромските секции в Добрич половината бюлетини са пуснати за ГЕРБ

3328
В ромските секции в Добрич половината бюлетини са пуснати за ГЕРБ
Снимка: iStock/Guliver

Вота си за ГЕРБ са дали 94 от общо 179 гласували в секция 082800084 в Добрич, но 14 от бюлетините са недействителни. ДПС получава в тази секция 21 гласа, от които 3 недействителни. За БСП тук са гласували едва 8 души. Останалите политически сили са с по 1-2 гласа, а преобладаващата част от партиите не са получили нито един глас. Аналогична е ситуацията и в съседната секция 082800084 – там от 160 гласували,подкрепата си за ГЕРБ са дали 79 души, но недействителните бюлетини са 8. ДПС получава 28 гласа, а БСП – 11.

За нарушения в тези две секции сигнализира в изборния ден председателят на Общинския съвет на БСП Мая Димитрова. В жалба до РИК тя посочва, че „в ОУ „Йордан Йовков“ гр. Добрич двама от регистрираните представители на партия ГЕРБ, единият от които Юри Данаилов, регистриран в СИК № 082800084 и представителят на същата партия, регистриран в СИК № 082800083, непрекъснато водят хора в секциите да гласуват, като на същите се заплаща“.

РИК определи жалбата като неоснователна, а мотивът на изборната комисия е: „Пред горепосочените СИК, а така също и в находящите се в същата сграда и на същия етаж СИК №№ 082800081, 082800082 и 082800085 действително пребивават регистрирани представители ПП „ГЕРБ“, включително и посоченото в жалбата лице. Същите са по един за всяка от секциите и не се установи да водят лица за гласуване, още по-малко да заплащат за това. Горепосочените СИК се охраняват от служители на ОДМВР Добрич, които също се намират пред секциите и не са установили подобно нарушение. Соченото нарушение не се потвърждава и от членовете на СИК, представляващи политически партии, различни от „ГЕРБ“.

Справка в сайта на РИК показва, че в другите три посочени секции ГЕРБ печели колкото ДПС и БСП взети заедно.

На въпрос са Actualno.com дали ще обжалва решението на РИК Димитрова заяви, че не вижда смисъл, защото очаква да ѝ бъде отговорено, че камерите в коридорите на училището не са работели или записите са изтрити. Очакванията ѝ са прокуратурата да се самосезира и да поиска записите от камерите. Неофициалната информация на Димитрова е, че между 500 и 700 са купените от ГЕРБ гласове в Добрич.

Интересно е разпределението на гласовете в централната част на Добрич. На предишни избори подкрепата на БСП в тези секции беше най-слаба, а сега почти във всички централни секции левицата е първа политическа сила или наравно с ГЕРБ. Възможно е това да е наказателен вот за управляващата партия. Тук е добро представянето и на ВМРО, Демократична България, Воля, Възраждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com