X
 
 

Зам.-кметът на Добрич вярва, че местните данъци и такси ще се събират както и преди скандала с наредбата

831 0
photo of Зам.-кметът на Добрич вярва, че местните данъци и такси ще се събират както и преди скандала с наредбата
Снимка: Йорданка Калчева
Доволна съм от решението на първа инстанция, защото беше отхвърлен категорично от съда основният аргумент на управител, че не е извършена и публикувана оценка за въздействието на наредбата, т. е. не се изисква такава оценка на въздействието. Това каза на редовната оперативка в общината зам.-кметът по финансовите въпроси на Добрич Елка Димова по повод решението на Административния съд за наредбата за местните данъци и такси, която беше атакувана от областния управител Красимир Кирилов.

"Колкото до допълнителните аргументи, наистина не им обърнахме толкова внимание по отношение на обосновките на промяната, защото считахме, че една законова промяна сама по себе си е достатъчен аргумент и мотив ние да променим общинската наредба и мисля, че на следваща инстанция ще се поздравим с успех", каза още Димова.

Депутатите се отказаха да гледат мерки за по-ниски данъци върху старите коли

Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление отложи за следващо заседание разглеждането на ...

Тя е категорична, че ако председателят на Общинския съвет реши да обжалва на по-горна инстанция, тези аргументи могат да бъдат оборени, защото изискването на съда за задълбочен анализ на платежоспособност на гражданите, на социална поносимост на данъка са чудесни аргументи, но не са приложими в случая. На практика с тази наредба се спазват съществуващите размери на данъка, добавят се нови категории автомобили, които не са съществували досега.

Постъпленията от местни данъци към 30 април възлизат на 3,780 млн. лв., което е 49,52% и е почти 100% от резултата за същия период на 2018 г. От такса „Битови отпадъци“ в общинската хазна са постъпили 3,4 млн. лв. при годишен план 5,450 млн. лв., което е 98,33 на сто събираемост спрямо същия период на миналата година. От планирани 21 млн. лв. собствени приходи по бюджета, постъпленията са 9, 392 млн. лв., което е около 44% от годишния план.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители