АЕЦ "Козлодуй" кани "Уестингхаус" за нов договор

19067
АЕЦ "Козлодуй" кани "Уестингхаус" за нов договор
Снимка: АЕЦ Козлодуй

Нов договор смята да подпише АЕЦ "Козлодуй“ с американската "Уестингхаус" или нейно дъщерно дружество за 1 800 000 лв. без ДДС. Той ще е за модернизация на пултовете за управление на блочни щитoве за блокове 5, 6 и ПМС-1000. На всяка от системите ще бъдат модернизирани по три пулта за управление.

Поръчката ще се възлага чрез договаряне без предварителна покана за участие. От компанията очакват оферта до 7-ми февруари при въпросната пределна цена.

Причината за този механизъм на избор е, че липсвала конкуренция по технически причини и изпълнението е ограничено до производителя и внедрителя на системата Ovation.

"Само Westinghouse Electric Company LLC и/или техни дъщерни дружества може да управляват системата, като я поддържат в изправност и работоспособност и да гарантират функционалните и логически връзки в системата и нормалната работа", се сочи в обявлението.

В него е отбелязано, че всички системи, базирани на платформа Ovation, инсталирани в АЕЦ "Козлодуй", са проектирани, инсталирани и въведени в експлоатация от Westinghouse Electric Company LLC и/или техни дъщерни дружества, в периода 2002÷2007г.

"От пултовете за управление на БЩУ-5,6 се контролират и управляват всички процеси на ядрените инсталации на 5,6ЕБ, с реактор ВВЕР-1000, технологичните системи по втори контур и обезпечаващите системи на турбогенераторите, за безопасно производство на електроенергия. Съществуващите пултове за управление на блочните щитове за управление (БЩУ) не са модернизирани през последните 15 години, когато е подменена само облицовката на работните плотове, без да са извършвани промени по функционалната част и не са изградени по съвременните модели с "клетъчна" или "мозаечна" структура, позволяваща гъвкаво разпределение на работното пространство, без това да се отрази на сеизмичната им квалификация", допълват от страна на възложителя.

Припомняме, че през  януари месец 2020 г. АЕЦ "Козлодуй" подписа договор с „Уестингаус Енерджи Систъмс“ ООД – клон България, за мигриране на компютърната информационно-управляваща система Ovation на 5-ти и 6-ти блок към най-ново поколение платформа. Контрактът е на стойност 63 млн. лв. без ДДС, а срокът за неговото изпълнение е три години.  

В договора се предвижда интегриране на система за визуална индикация на параметрите за безопасност, симптомно ориентирани аварийни инструкции и частична модернизация на ПМС-1000.

Подизпълнители по него са българските дружества „Оскар-ЕЛ“ ЕООД - Божурище(с 11% от дейностите) на Елена Минчева, и „Енпро Консулт“ ООД – София на Валентин Василев(с 16%).

В края на 2020 г. АЕЦ сключи с Уестингхаус Електрик Швеция АБ – клон България договор на стойност 5,8 млн. евро без ДДС. Той е за разработване на анализи на безопасността за лицензиране и внедряване на алтернативен тип ядрено гориво на блок 5 на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД при работа на мощност 3120MW.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика