Агенция за земята ще реши проблемите с разпокъсванията

19160
Агенция за земята ще реши проблемите с разпокъсванията
Снимка: БГНЕС

През следващата седмица Министерството на земеделието ще предложи да се създаде Агенция за земята, която да реши проблемите с разпокъсаната земя в България и ще има собствен бюджет, заяви земеделският министър Димитър Греков. Агенцията ще бъде изпълнителен орган към агроведомството.

Желанието е агенцията да стане нещо като брокер на земеделска земя, като става въпрос предимно за малки парчета от няколко декара, които не представляват интерес за едрите арендатори. Идеята е от дошла преди повече от десет години ,но до този момент по въпроса не бе направено нищо.

Останки от първите земеделци в Европа намерени до Видин

Археологически находки от най-ранните носители на земеделската култура са открити край видинското село Майор Узунуво, съобщи на прескон...

Вслучай че собственици на такава земя решат да я продадат, те ще имат възможност да се обръщат и да я заявяват първо в Агенцията по земята.

Греков подчерта, че това не е задължително, а просто ще бъде възможност. По този начин проблемът с така наречените "бели петна" в различните общини ще се реши. Това са земи, останали без собственик или с много собственици, които не ги обработват и не се интересуват от своите ниви.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com