Актуализацията на бюджета: Разнобой между партиите за ръста на пенсиите

7753
Актуализацията на бюджета: Разнобой между партиите за ръста на пенсиите
Снимка: БГНЕС

С политически аргументи и лични нападки започна дебата  по предложената от служебното правителство актуализация на бюджета. Макар и със заканата за алтернативни проекти депутатите вдигнаха разходите на здравната каса в условията на поредна вълна на коронавируса и подкрепиха на първо четене вдигането на пенсиите от октомври със средно 64 лв. на човек.

Финансовият министър Асен Василев напомни в рамките на дебата, че отговорността за това каква актуализация ще бъде приета или изобщо няма да я има е на парламента, тъй като правителството може само да предлага. Той мотивира проекта на кабинета с това, че предлага балансиран проектозакон, който ще помогне на правителството, бизнеса и хората да посрещнат спокойно задаващите се поне 2 тежки месеца заради пандемията, като при това не се влошава бюджетният дефицит и не се поема държавен дълг извън вече записания в бюджета. Придържането към умерен дефицит срещна съпротивата на БСП, която в лицето на икономиста Румен Гечев упрекна управляващите, че не подпомагат достатъчно бизнеса и хората в условията на пандемия, грижейки се за това да поддържа нисък дефицит, докато другите в ЕС харчат в пъти повече и имат по-големи дефицити.

След лют скандал между ИТН и ГЕРБ: Депутатите приеха актуализацията на бюджета на НЗОК на първо четене

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета на Националната здравно осигурителна каса, която предвижда допълнителни над...

В проекта на кабинета са заложени допълнително на планираните приходи 1.331 млрд. лв. по държавния бюджет, като те включват 230 млн. лв. по линия на социалните осигуровки, 105 млн. лв. от здравни и 424 млн. лв. се очакват като 3-процентов аванс по Плана за възстановяване и растеж, който предстои да бъде внесен официално в Европейската комисия. Заявката на служебния кабинет е, че ако до седмица няма редовно правителство, той ще внесе плана.

Общо по консолидираната фискална програма са заложени над 2 млрд. лв. допълнителни приходи за годината. Затова финансовият министър обяви, че така държавата може да посрещне тежките кризи, без да увеличава дълга, и освен това да намали планирания бюджетен дефицит с 0.3%, като едновременно покрие нуждите от пари на всички системи, които имат нужда от финансиране до края на годината.

В разходната част са заложени допълнително 575 млн. лв. - за повишаване на всички пенсии средно с 64 лв., за помощи за отопление, за личните помощници, за надбавка за пенсиите, които въпреки увеличаването ще останат под линията на бедност от 369 лв., за финансова помощ за родители на деца до 14 години, ако учебните заведения бъдат затворени и се налага те да останат у дома. В помощ на бизнеса заради пандемията са заложени 430 млн. лв., от които 30 млн. лв. за пръв път са предвидени в помощ на постоянните разходи на авиопревозвачите. 240 млн. лв. ще отидат за мярката 60/40, а оставащите 160 млн. лв. са предвидени отново за други мерки за засегнати от ограниченията мерки.

За нуждите на здравната система са заложени още 335 млн. лв. - за плащане на работещите на първа линия с вируса, за лекарства, за тестове, за ваксини и ваксиниране. За предстоящите избори за президент и най-вероятно още едни парламентарни избори са заложени 133 млн. лв. 16 млн. лв. са по бюджета на Комисията за енергийно и водно регулиране, за да се платят главници и лихви по загубени от нея дела, и 100 млн. лв. по бюджета на министерството на регионалното развитие за зимна поддръжка на пътищата, тъй като пътната агенция изчерпа бюджета си. Предвижда се да бъдат възстановени и пари на МВР и правосъдното министерство, от чиито бюджети са взети за коронавирус мерки.

Предстои да бъде внесен разчет за още пари по бюджетите на Министерството на отбраната и на МВР за посрещане на натиск от мигранти заради кризата в Афганистан.

Аркади Шарков: Бюджетът на НЗОК няма нужда от актуализация - СНИМКИ - ВИДЕО

Първоначално заложения държавен бюджет от предходното управление е достатъчно раздут, за да може да поеме разходите за системата на здр...

Повечето партии обявиха, че ще имат свои проекти между двете четения на актуализация, независимо че някои от тях обявиха, че ще подкрепят проекта на правителството.

От името на "Има такъв народ" Пламен Данаилов, който във втория проектокабинет на партията бе номиниран за финансов министър, обяви, че проектът на кабинета ще бъде подкрепен, но само ако се приемат нейни допълнения в подкрепа на групи, които според тях са пропуснати в актуализацията. Даде примери с пенсиите на военноинвалидите, някои бизнеси и др.

Ние подкрепяме, ясна е логиката на разпределянето на парите с актуализацията, няма неща, които да ни усъмняват, обяви от името на "Демократична България" икономистът Георги Ганев. Той все пак отбеляза, че партията си запазва "правото на корекции", които целят да има по-голяма прецизност в разходите и да получи информация за ефективността на харчовете и такива, които целят подобряване на структурата на бюджета, особено за следващи периоди. Аргументира се с това, че е по-добре да не се правят актуализации, особено в средата на годината. "Ние, както е известно, държим не само на правната сигурност, но и на фискалната", посочи той.

Прогнозата на Петър Чобанов от ДПС е, че в края на годината ще се наложи още една актуализация. Причината е, че предложената сега отваряла кутията на Пандора и всички щели да предложат свои варианти, които щяло да бъде трудно да се отхвърлят, и съответно те ще застрашат финансовата стабилност. Обяви, че допълнителни разходи били разписани като "меню в ресторант", не било ясно за какво точно ще се използват и кой какво ще поръчва и какво ще получи. Отново повтори тезата на партията си за това, че се създава нова джипка, от която ще се раздават пари без санкцията на Народното събрание. "Затова настояваме да бъдат записани като твърди суми по бюджетите тези разходи, за да не бъдат раздавани като от джипка", посочи той, имайки предвид парите за здраве и и начина, по който кабинетът "Борисов" разходваше пари в края на годината. От името на БСП Румен Гечев обяви, че партията ще предложи друг, по-справедлив начин за актуализация на пенсиите, 100 млн. лв. за общините, чиито болници изнемогват, за самостоятелно наетите, в помощ на семейства с ученици до 4 клас. Препоръча на кабинета в заложените допълнителни приходи да включи и очакваните според него допълнителни 500 млн. лв. от акцизи и завишено потребление на горивата.

Кирил Ананиев, бивш министър на финансите, обяви, че ГЕРБ няма да подкрепи проекта и между двете четения ще направи "необходимите предложения" за ефективно справяне с кризата, като не пропусна за пореден път да критикува настоящия министър. Обвини, че ги приписва само на служебния кабинет завишените приходи в бюджета, и получи отговор от Асен Василев, че това се дължи както на подобряването на икономиката, но и на работата на митниците и НАП.

След лют скандал между ИТН и ГЕРБ: Депутатите приеха актуализацията на бюджета на НЗОК на първо четене

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета на Националната здравно осигурителна каса, която предвижда допълнителни над...

В отговор на риторични въпроси за това кой ще носи отговорност при така предложената актуализация депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме!" Арман Бабикян препрати ГЕРБ към последните 11 години, през които за първите 6 бил виновен кабинетът на Станишев, за следващите 3 - на Орешарски, а след това пандемията. "При вас виновни няма. Защо за два месеца питате", обърна се той към ГЕРБ.

"Ние сме като разведено семейство с паднала покупателна способност, с повишени цени на храните и лекарствата, което е щастливо, че не е взело бързи кредити за разлика от хората", обрисува ситуацията в държавата съпартийката му Мария Капон. Тя обяви, че преди второ четене ще бъде предложено да се помогне и на засегнатите от кризата в сектора на културата, за които сега средства не са предвидени.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика