Антоанета Цонева: Няма да продадем реакторите за АЕЦ "Белене" на по-ниска цена

12516
Антоанета Цонева: Няма да продадем реакторите за АЕЦ "Белене" на по-ниска цена
Снимка: БГНЕС

"Ако сделката за продажба на Украйна на реакторите за АЕЦ "Белене" бъде осъществена, тя ще се случи на цена, не по-ниска от тази, която страната ни е платила за тях." Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" депутатът от ПП-ДБ Антоанета Цонева. Цонева каза още, че идеята за продажба на реакторите на Украйна е "решение, което изглежда перфектно за всички интереси, вплетени в него".

"Решението е в посока на това да не продаваме на цена, по-ниска от тази, на която сме ги придобили. Известно е, че проектът Белене е корупционен, комисионен и е един от инструментите за влияние на Русия в българската енергетика и създаване на зависимост.", каза Цонева в студиото на БНТ. Според нея няма стратегически инвеститор за този проект и това се е доказало през годините. "Няма и икономическа логика за това. В същото време реакторите са нужни на украинците, за да могат да завършат атомната си централа и ние сме единственият възможен вариант за тях. Така че това решение изглежда перфектно за всички интереси, вплетени в него.", добавя депутатът.

Цонева смята, че страната ни няма интерес от Белене, развиваме 7-и и 8-и реактор в Козлодуй, затова и по отношение на стратегията за базовите ни енергийни мощности позицията ни е ясна. "Решението е да получим не по-малко от това, за което са придобити тези реактори", посочи тя.

Голяма щета за България с оборудването на АЕЦ Белене - защо никой не говори?

Интересно как експертите на ГЕРБ, които довчера пазеха проекта АЕЦ Белене, сега набързо обясниха как вече този проект е в ущърб на Бълг...

Относно обсъжданата програма за предоставяне на стари боеприпаси от българската армия на Украйна и замяната им с нови, Цонева коментира, че 3-годишната програма е направена по такъв начин, че да не поставя под риск способностите на Българската армия.

ОЩЕ: ЕК: Украйна може да купи българските реактори с евросредства

"Това е много, много по-чист вариант от този, който до момента се прилагаше - да търсим заобиколни пътища, да не казваме какво правим и от това да печелят посредници. С едно солидно мнозинство в деня на визитата на Зеленски се приеха решения за военна помощ, което показва, че изпълнителната власт и България се връщат на пътя към евроатлантическата принадлежност. На първо място - подкрепата за присъединяването на Украйна към НАТО и решението старите снаряди на Българската армия да бъдат продадени, а за Българската армия да бъдат направени нови доставки. Така ВМЗ-Сопот ще може да преодолява посредниците по пътя на продажбата на снаряди, защото от момента на избухването на войната досега са изнесени снаряди за над 5 млрд., а посредниците взимат поне по 20% отгоре. Това сега ще бъде прекратено.", каза още Цонева.

"Посещението на Зеленски е знак, че България значително помага за отбраната на Украйна. Това беше най-силният знак за това, че ние сме страна, която има огромно значение по отношение на изпращанвето на боеприпаси, свързани със защитата на независимостта на Украйна и нейната способност да се брани от агресията на Русия", посочи Цонева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика