Асен Василев: Има дупка в хазната от 2 до 3 милиарда на година

8482
Асен Василев: Има дупка в хазната от 2 до 3 милиарда на година
Снимка: ПЦ на Президента

Дотук очертахме 1 година на системна липса на контрол, една картина, позволила натрупване на огромни дефицити в системата - било чрез неплащане, било чрез кражба. Това каза служебният финансов министър Асен Василев.

Има 10 млрд. лева отписани задължения за 2017 - 2020 г., 160 млн. лева само на една фирма, 100 фирми с 2 млрд. лева, за миналата година само 2-3 млрд. лева дупка от данъци от бизнеса. В хазната има теч от 2 до 3 милиарда на година, заяви финансовият министър.

Асен Василев: 57.1 млн. лв. ще струват предсрочните парламентарни избори

57,1 млн.лв. ще струват предсрочните парламентарни избори. Това обяви на брифинг служебният министър на финансите Асен Василев, цитиран...

От днес започва системната работа, за да се решат тези проблеми, по думите му. "Защото, ако не предприемем действия, няма да има пари нито за пенсии, нито за здравеопазване, нито за образование. Затова започваме проект по електронно фактуриране и ще се прави предрегистрационен ДДС контрол на фирмите, за да не се създават фирми, чиято единствена цел е да се точи ДДС", допълни Василев.

Предвидени са и други мерки за подобряване на събираемостта.

"Дотук очертаната картина е силно притеснителна за мен. Това е на картина на системно несъбиране на данъчни постъпления, на премахнат данъчен контрол. Една картина, позволила да се натрупа огромни дефицити в системата – било чрез измами, било чрез избягване на плащане", посочи министърът.

Преди 3 години, гражданското движение "БОЕЦ" оповести данни, според които за периода 2000 - 2017 година имало 16 млрд. лева несъбран ДДС. Само че НАП опроверга тези данни - несъбрани били 5,8 млрд. лева, 16 млрд. лева са всички злоупотреби, но не и всички несъбрани, а Специализираната прокуратура се задоволи с обяснението на НАП и не стартира разследване.

Служебният финансов министър - възпитаник на Харвард, спомогнал за важна реформа

Служебният финансов министър Асен Василев е познат на публиката от предишен служебен кабинет- този на президента Росен Плевнелиев, кога...

За Агенция "Митници" Василев припомни, че през 2019 година е махнато звеното за последващ контрол в митниците – това означава, че веднъж щом стоките минат граница, Агенция "Митница" не може да прави проверки. Затова с Павел Тонев и неговия екип в доста бърз порядък, възстановяваме последващия контрол, заложихме и че всички служители на Агенция "Митници" с приемането на новия правилник и след това ежегодно ще минават проверка на доходи и имотно състояние. Те ще подписват декларация, с която се отказват от банкова тайна и позволяват на НАП да достига информация за техни имоти в страната и в чужбина. Така ще вкараме прозрачност и доверие, съобщи Асен Василев.

Вземане на нов дълг не би следвало да се наложи през юни и юли. Въпреки това съм помолил колегите да подготвят издаванията на дълг, макар че в момента такава нужда няма, каза Василев. При какви условия може да се взема външен заем, ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Гърция купува фотоволтаични паркове в България

Николов: Заради корупцията в енергетиката плащаме милиарди през сметките си за ток, парно и вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика