Прокуратурата няма да разследва дали има откраднато ДДС за 16 млрд. лева

9352
Прокуратурата няма да разследва дали има откраднато ДДС за 16 млрд. лева
Снимка: iStock/Guliver

Специализираната прокуратура официално отказа да образува досъдебно производство заради твърдения на гражданско движение "Боец" относно "неспособността на държавата да събере ДДС за 16 млрд. лева".

Всъщност сигналите на "Боец" са два, като по същество касаят ДДС, се отнася за твърдение на "Боец", че НАП не е събрало 16 210 668 700 лева през периода 2000-2017 година. НПО-то казва, че става въпрос за ДДС по установени несъбрани данъчни задължения т.е. влезли в сила ревизионни актове. От "Боец" организираха специална пресконференция на 20 март по въпроса и посочиха, че са се обърнали към финансовото министерство по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), но от министерството казали, че не разполагат с информация по темата. Точно заради това, според гражданската организация, има основание за съмнение, че като финансов министър Владислав Горанов е знаел за "размера на дължимия ДДС" и носи отговорност за "бездействие в увреда на фиска". Подобно на Горанов, всички финансови министри в периода 2000 - 2017 година носят същата отговорност. "Боец" обвинява и Бойко Борисов в качеството му на премиер, че не е контролирал действията на Горанов.

Съдбата на емблематична българска фирма - регистрирана на несъществуващ адрес, наред с десетки други

Популярна фирма като "Ален Мак" е една от общо 49 фирми, които са фиктивно прехвърлени, но фактически се водят на 34-годишния ром Людми...

Същевременно малко след това НАП обясни, че за 17 години не били събрани "само" 5,8 млрд. лева. 16-те млрд. лева всъщност били "целият обем ДДС след разкрити данъчни злоупотреби за периода". За задължения от малко под 400 млн. лева НАП продължава да проучва какво е имотното състояние на длъжниците.

Според Специализираната прокуратура обясненията на НАП са коректни и точно това изключва възможността да се разследва и да се стигне до наказателно преследване. От прокуратурата обясняват, че "в случая в сигнала не се твърди органите по приходите да са допуснали някакви нарушения на данъчното законодателство, които да са в причинно-следствена връзка с несъбираемите вземания на държавата от ДДС, което на свой ред да се дължи на неупражнен контрол върху дейността им от страна на изпълнителния директор на НАП, министър на финансите, министър-председател".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com