Бащите ще имат право на платен отпуск за отглеждане на малки деца

5864
Бащите ще имат право на платен отпуск за отглеждане на малки деца
Снимка: iStock

Бащите и осиновителите ще имат право на платен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Продължителността на платения отпуск ще бъде до 2 месеца, като ще може да се взима наведнъж или на части. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, публикуван за обществено обсъждане в портата strategy.bg.

Бащите и осиновителите ще могат да се възползват от правото на платен отпуск, само ако не са ползвали прехвърлен от майката (осиновителката) отпуск за отглеждане на дете, предвижда проектозаконът. Бащите ще трябва да уведомяват работодателите си в срок то 10 дни преди излизането в платен отпуск.

Според настоящите текстове в закона и двамата родители имат право на 6 месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете до навършването му на 8-годишна възраст, от които 5 месеца подлежат на прехвърляне от единия на другия родител.

В същото време обаче, правната уредба не осигурява индивидуално право на бащата (осиновителя) на отпуск за отглеждане на дете, с гарантирано право на възнаграждение или обезщетение.

Предложените промени в Кодекса на труда целят да отговорят на изискванията на европейска директива за равновесието между професионалния и личния живот на родителите и лицата, полагащи грижи.

Вноските за здравно осигуряване на бащите и осиновителите, които ползват платен отпуск за отглеждане на дете, ще бъдат за сметка на работодателите, става ясно от проекта.

„Отпускът поради бременност и раждане и за отглеждане на дете традиционно се възприема като право, което се гарантира на майката с оглед връзката, която има между нея и малкото дете. Поради това, до момента правата на бащата на тези видове отпуск са изцяло в зависимост от волята на майката.”, пише в мотивите към проекта за изменение и допълнение.

„Чрез осигуряване на индивидуално право на бащата (осиновителя) да ползва отпуск за отглеждане на дете ще се създаде възможност за балансирано участие на родителите при полагането на грижи за детето в семейна среда. Нормативното уреждане на правото на отпуск на бащата (осиновителя) е предпоставка за изграждане на по-пълноценна връзка между него и детето и активно участие във възпитанието му.”, пише в доклад към проекта на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков.

„Именно поради това се предвижда правото на този вид отпуск да има бащата (осиновителя) на дете до 8-годишна възраст. За да се улесни съвместяването на личния и професионалния живот е предвидена възможността отпускът да се ползва наведнъж или на части. С цел да се осигури правото на парично обезщетение по време на ползването на отпуск са предложени съответните промени в Кодекса за социално осигуряване. С изменението в Закона за здравното осигуряване се урежда и здравното осигуряване на лицата, ползващи този вид отпуск, като вноската е за сметка на работодателя”, се посочва в доклада.

Промяна в изпитателния срок

Данъчни облекчения за деца, покупка на жилище, ремонти: Как да спестите пари през 2021 г.

Българското законодателство е предвидило редица данъчни облекчения за различните социални групи на обществото. Благодарение на тях, гра...

Срокът за изпитване на новоназначени служители, който възлиза на не повече от 6 месеца според настоящото законодателство, няма да може да надхвърля 2 месеца, когато срокът на работата е под 1 година. Това се предвижда още в проекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

Предложенията предвиждат работниците на непълен работен ден и/или със срочен трудов договор да имат правото да предлагат на работодателите изменение на договора за неопределено време и/или за работа на пълно работно време.

Служителите ще могат да отправят подобно предложение веднъж годишно. Ако работодателят не даде съгласие за изменение на трудовото правоотношение ще има задължението в срок до 1 месец да даде мотивирано писмено обяснение за решението си. Това задължение отпада, ако предложенията на работника е отправено повече от веднъж в рамките на една година.

Ако всички предложения получат зелена светлина, промените ще влязат в сила от 1 август тази година.

Още: Разберете какви са удръжките върху минимална работна заплата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика