БЕХ може да изтегли заем и без държавна гаранция, заяви Добрев

2646
БЕХ може да изтегли заем и без държавна гаранция, заяви Добрев
Снимка: БГНЕС

Банките, с които преговаря Българският енергиен холдинг, след като видяха резултатите на НЕК за миналата година, се върнаха на масата на преговорите. БЕХ избира между два консорциума за изтеглянето на заем в почти максимален размер до 650 млн. евро, както бе обявена процедурата. Това заяви председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев пред националното радио.

Той посочи, че след наблюдаваните в НЕК през 2014-2015 г. хронични тарифни дефицити в размер на стотици милиони левове, сега не само няма тарифен дефицит, но има тарифен излишък и това дава възможност на БЕХ да изтегли заем дори без държавна гаранция.

Консорциум от три банки е готов да даде заем на БЕХ

Комисията, назначена в БЕХ ЕАД за оценка на получените оферти по процедурата за избор на инвестиционен консултант по сделка за отпускан...

Добрев оцени първоначално оповестените заключения на КЗК за пазара на горива и разследването за възможно наличие на картелно споразумение като доста обнадеждаващи и посочи, че за първи път, откакто Комисията наблюдава пазара на горивата се казва, че има нещо гнило. Предстои истинското обследване на този пазар, допълни Добрев и изрази надежда, че могат да бъдат наложени санкции на всички играчи, които са се държали непазарно.

В коментар за оттеглената от Росен Желязков негова кандидатура за председател на Комисията за защита на конкуренцията, Делян Добрев отбеляза, че Желязков е направил това по много достоен начин и си е направил самоотвод с мотива, че не иска да участва в състезание с един кон. Няма крачка назад от страна на ГЕРБ, каза още Добрев.

Конкретни нови имена за председател на КЗК не са коментирани, но всяка от парламентарно представените партии, която реши, че има подходяща кандидатура, трябва да я предложи, за да има състезание и избор, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика