БЕХ преговаря с Toshiba Corporation за седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

40657
БЕХ преговаря с Toshiba Corporation за седми блок на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

Конкурс за строителство на седми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще има. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на пресконференция, предаде „Фокус”.

Българският енергиен холдинг ще преговаря за сключване с Toshiba Corporation (Япония) споразумение за стратегически инвеститор за реализиране на проект – „Изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй” с технология „реактор с вода под налягане” на Westinghouse Electric Company (САЩ, но притежание на Toshiba) с условия, не по-лоши от предвидените в доклада. Това решение бе прието от Министерски съвет днес.

Нито един пропуск в АЕЦ „Козлодуй”

Нито един пропуск, който би могъл да застраши безопасната експлоатация на Пети и Шести реактори в АЕЦ „Козлодуй” не беше от...

През 2006 година Westinghouse Electric Company е продадена на инвестиционна група, която е контролирана от Toshiba Corporation. Не е ясно защо тогава министър Стойнев казва, че ще има конкурс, след като става въпрос за една компания-кандидат за изграждане на седми блок на АЕЦ Козлодуй.

„Решението е в изпълнение на решение на Министерски съвет от 11 април 2012 г., с което е дадено съгласие да се предприемат действия, необходими за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй”. Създадено е дъщерно дружество „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности”. БЕХ, АЕЦ „Козлодуй” и „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности” са организирали съответните стъпки и процедури, подготвящи вземането на решение от министъра. Мощността му е между 1000 и 1200 мегавата, той отговаря на възможностите на националната електропреносна мрежа”, заяви Стойнев.

„Ние не трябва да отстъпваме от следните цели, които сме поставили и това споразумение трябва да предвижда следното: инвестиция от страна на Toshiba Corporation в размер до 30% от стойността на проекта; съдействие от Toshiba Corporation и Westinghouse Electric Company за получаване на външно финансиране на проекта от Американската експорт-импорт банк и Японската банка за международно сътрудничество. Дружеството, чрез което ще се осъществи инвестицията, да бъде АЕЦ „Козлодуй” – Нови мощности. Срокът за договаряне и сключване на споразумение е до 30 септември 2014 г.”, обясни министър Стойнев.

„Тук става въпрос за избор на технология. Конкурс за технология не може да има, защото ако има конкурс за технология, това означава, че държавата трябва да изкупува изцяло произведената електроенергия. В системата на енергетиката се нагледахме на дългосрочни договори. Не искам да обричам бъдещото поколение на дългосрочни договори”, заяви министър Стойнев. „Този блок ще работи на пазарен принцип”, обясни той.

Стойнев: Ако не се споразумеем с "Уестингхаус", ще търсим други възможности

Ако не се споразумеем с „Уестингхаус“, ще търсим други възможности, защото България трябва да развива ядрената си енергетик...

Припомняме, че точно Westinghouse беше компанията, която изготви доклад с оценка дали на АЕЦ Козлодуй е необходима нова мощност.

Заместникът на Анжела Тонева

Взехме решение Боян Боев да бъде избран за председател на ДКЕВР до края на мандата на Анжела Тонева и Лиляна Младенова за член на ДКЕВР до края на мандата на Михаил Димитров, допълни Стойнев.

„Снощи разбрах, че Анжела Тонева и Михаил Димитров са подали оставки. Доколкото разбирам, мотивите са лични. Напрежението в ДКЕВР е огромно, но то е огромно и в сектор енергетика, защото системата е изцяло дебалансирана”, обясни Стойнев. „В енергетиката не трябва да има резки движения, всяка стъпка трябва да е премислена”, каза още той.

БЕХ започва преговорите за 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй"

Българския енергиен холдинг ще започне преговорите с американската компания "Уестингхаус" за 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй", ако БЕХ по...

Припомняме, че Боян Боев досега е бил изпълнителен директор на "Български енергиен холдинг" ЕАД. Той започва кариерата си като икономист в „ТЕЦ Марица изток 2” през 2003 г., където последователно заема различни изпълнителни и ръководни длъжности. През 2009 г. поема поста директор на дирекция Финансово-икономическа в централата. Там работи до назначаването си за изпълнителен директор на "Български енергиен холдинг" ЕАД през юни 2013 г. Роден в Нова Загора през 1979 г., завършва специалност „Счетоводна отчетност” в Търговската гимназия в Стара Загора. По-късно продължава икономическото си образование ЮЗУ „Неофит Рилски” в Благоевград, където придобива бакалавърската си степен „Икономист-счетоводител, счетоводство и контрол”. През 2003 г. придобива степен магистър по икономика, счетоводство и контрол във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий”, Велико Търново. Владее английски език.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика