БЕХ пусна обява за банки, които да управляват парите му

21248
БЕХ пусна обява за банки, които да управляват парите му

До 17:00 часа на 24-ти януари е крайният срок за всяка банка или финансова институция, която проявява интерес към управлението на средства на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това става ясно от обява, публикувана от БЕХ.

Обявата е пусната във връзка с наредба на служебното правителство на Марин Райков, която целеше да бъде премахната концентрацията на парите на държавните предприятия в малко на брой банки. Ето и какво гласи самата обява:

Стойнев: БЕХ няма да се закрива, ще засилим ролята му

През 2014 ключовите приоритети в сектор енергетика са стабилизация и диверсификация. Докато аз съм министър на икономиката и енергетика...

Целта на процедурата е да се изберат 5 /пет/ финансови институции, които да обслужват дейността на БЕХ ЕАД, тъй като дружеството попада в приложното поле на правилата за концентрация, съгласно които нетната експозиция на Възложителя към една кредитна или финансова институция не може да надвишава 25 на сто от общия размер на паричните средства на Възложителя. Съгласно чл. 13б, ал. 3 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, изм. с ПМС № 127/2013 г., БЕХ ЕАД спазва „Правила за концентрация, отчетност и контрол” от Приложение №3 към Правилата за избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги от кредитни или финансови институции по смисъла на Закона за кредитните институции.

Срокът за възлагане е 1 (една) година от влизане в сила на договора.

БЕХ беше една от компаниите с поне 50% държавно участие и с баланс от над 3 млн. лева, които закъсняха и не изпълниха постановлението на служебния кабинет за концентрацията на средства в банките. Срокът беше 4-ти декември миналата година. Най-общо казано изискването гласи, че не повече от 25% от нетната експозиция на едно такова предприятие може да остане само в една банка.

Държавата внася още 195 млн. лв. за „Южен поток”

И Българският енергиен холдинг (БЕХ), и „Газпром” ще дадат по 195,3 млн.лв. в проектната компания за изграждане на „Ю...

БЕХ е акционерно дружество със 100% държавно участие. В него се включват "Мини Марица-изток" ЕАД, ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД, АЕЦ "Козлодуй" ЕАД, НЕК ЕАД, ЕСО ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД, "Булгартрансгаз" ЕАД и "Булгартел" ЕАД.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика