BILLA България разкрива близо 300 нови работни места, планира инвестиция в зелена енергия

17786
BILLA България разкрива близо 300 нови работни места, планира инвестиция в зелена енергия
Снимка: BILLA

BILLA България ще разкрие стотици нови работни места в няколко от по-малките градове у нас. През тази година компанията планира да открие нови търговски обекти в Първомай, Карлово, Троян и Смолян като инвестицията ще осигури близо 300 нови работи места.

Паралелно с това компанията планира сериозни вложения в реконструкция на съществуващи обекти в страната, въвеждането на още каси за самообслужване, електронни етикети, както и инсталирането на фотоволтаични системи в част от магазините си.

Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на BILLA България Вигинтас Шапокас, по време на събитие, проведено днес в София, на което бяха представени резултатите на компанията за миналата година и бъдещите планове за развитие.

„Въпреки, че имаме 141 магазина все още не присъстваме в някои по-малки населени места”, каза Шапокас, добавяйки, че сега е добър момент за допълнителни инвестиции.

Компанията планира разкриване на поне 10 нови обекта през тази година, както и модернизация на 5 от съществуващите магазини. Предвидената инвестиция възлиза на 32 млн. лева.

Плановете за допълнително разширяване на присъствието следват политиката на компанията от преходната година, в която BILLA България се утвърди, като търговската верига с най-голям брой филиали в страната.

През миналата година BILLA България е открила 11 нови търговски обекта, а други 10 са били реновирани, като инвестицията възлиза на 38 млн. лева. През разглеждания период 26 магазина са били снабдени с каси за самообслужване, а електронни етикети са станали достъпни в 37 магазина. Разкритите нови работни места през 2021 година достигат 340 броя.

„Навлязохме в по-малки населени места като Панагюрище, Пирдоп, Стамболийски, като се гордеем, че вече имаме присъствие и в Банско”, посочи Шапокас.

Въпреки, че търговската верига отчита ръст в оборота си през миналата година от 3.82% до 996 млн. лева, Шапокас посочва, че 2021 година е била трудна за компанията поради последствията от COVID-19 пандемията.

„Очаквахме пандемията да приключи по-бързо”, каза той, добавяйки, че въвеждането на зеления сертификат е предизвикало допълнителни проблеми за операциите на търговската верига.

 

Последиците от войната в Украйна и ускорената инфлация са основните предизвикателства в краткосрочен план, посочва Вигинтас Шапокас, изпълнителен директор на BILLA България;

За първото тримесечие на настоящата 2022 година BILLA България успява да увеличи темпа на растеж в оборота си на 12.41% спрямо същия период на миналата година до 277.6 млн. лева. При оборота на база един и същ брой филиали, отчетеният ръст е 6.87%. Броят на клиентите нараства с 10% на годишна база.

През тази година компанията ще снабди още 92 обекта с електронни етикети, като се предвижда инсталацията и на каси за самообслужване в 30 магазина. Общата стойност на тази инвестиция възлиза на 12.4 млн. лева.

BILLA България предвижда и инвестиции в зелена енергия. Търговската верига ще вложи 3.2 млн. лева за инсталирането на фотоволтаични системи в 29 от обектите си. Решението за инвестиция във възобновяеми енергийни източници е съобразено с високите цени на електроенергията.

„Тази инвестиция е оправдана на фона на високата цена на електричеството”, посочи Шапокас.

Оказва се, че дори компания като BILLA България изпитва затруднения в заплащането на сметките си за електричество. Разходите за електроенергия са скочили с цели 91% на годишна база през първото тримесечие на тази година до общо 5.3 млн. лева. За сравнение, през същия период на миналата година разходите за електричество са възлизали на 2.8 млн. лева.

По думите на Шапокис, храните поскъпват в резултат на високата цена на електроенергията, а войната в Украйна само е утежнила ситуацията, тъй като предизвиква прекъсване на веригите за доставки, респективно поскъпване на материали и суровини. Компанията води преговори с доставчици за ограничаване на покачването на цените, но в редица случи остава с вързани ръце, тъй като самите доставчици са принудени да вдигат цените си заради горепосочените причини. Той прогнозира, че в краткосрочен план предизвикателствата от кризата в Украйна ще се запазят.

Поскъпването на храните е нещо с което BILLA България опитват да се борят, като поемат част от инфлацията върху себе си. Това става чрез промоционални кампании, които целят постигане на баланс в разходите на клиентите за хранителни стоки.

„Едни от инструментите, които използваме широко за да ограничим инфлацията, са промоционалните ни стоки и разширяването на обхвата на нашите промоции”, каза Шапокас, добавяйки, че в над 18-годишната си кариера в търговията на дребно, никога не е бил свидетел на толкова масово поскъпване на всички стоки.

Компанията е предприела действия като намаляването на цените на над 1000 артикула в 14 магазина в страната, увеличаването на дела на българските стоки в по-малките магазини на веригата и покриване на част от инфлационната тежест от страна на веригата за доставки посредством 50% промоционален дял.

По думите на Шапокас, поскъпването на храни, материали и суровини не носи нищо добро нито за производителите, нито за търговците, тъй като високите цени могат да провокират свиване на крайното потребление. Ако това се случи, търговци и производители могат да изпаднат в ситуация, в която да се наложи да освобождават служителите си, тъй като не могат да реализират достатъчна продукция на пазара.

Заедно с последствията от войната в Украйна, високата инфлация, се нарежда като основното предизвикателство в краткосрочен план.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика