Бизнес климатът в България се подобрява в началото на годината

842
Бизнес климатът в България се подобрява в началото на годината
Снимка: iStock/Guliver

През януари 2024 г. бизнес климатът в България се подобрява стабилно във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителството, търговия на дребно и услуги. Това показват резултатите от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

В същото време очакванията в промишления сектор и строителството са за известно увеличение на цените през следващите три месеца, докато мениджърите в търговията на дребно и сферата на услугите не предвиждат промяна на продажните цени в близките месеци.

Още: Къде са най-богати: БВП на София е над два пъти по-голям от средния за страната

Общ показател

Общият показател на бизнес климата през януари нараства с 3,0 пункта спрямо декември 2023 г., когато се понижи с 1,8 пункта, достигайки 22,8% спрямо 19,8% месец по-рано. По този начин показателят се върна обратно над неговото дългосрочно осреднено ниво.

Промишленост

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, се повиши през януари с 2,6 пункта до 23,3% от 20,7% месец по-рано благодарение на подобрените оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Благоприятни са и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца.

Най-сериозните затруднения за дейността в промишления сектор остават свързани с несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, посочени съответно от 49,2% и 34,1% от предприятията. По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат леко увеличение през следващите три месеца.

Още: Бизнес климатът в България се влошава през декември

Строителство 

През януари показателят "бизнес климат в строителството" нараства с цели 4,6 пункта до 27,0% от 22,4% в края на 2023 г. в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила продължават да бъдат основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в сектора, като през последния месец се отчита намаление на отрицателното влияние на първият фактор.

Процентът на мениджърите в строителството, които очакват продажните цени в строителството да се повишат през следващите три месеца, се увеличава и достига 26,9%.

Търговия 

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се покачва през януари с 2,9% до 24,8% от 21,9% главно поради подобрените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Влошават се обаче прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Основната пречка за дейността на предприятията остава несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и недостига на работна сила.

Търговците на дребно не предвиждат промяна на продажните цени през следващите три месеца.

Услуги

Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства през януари с 2,4 пункта до 15,8% от 13,4% през декември 2023 г. в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Позитивни са и мненията им относно настоящото и очаквано търсене на услуги.

Основните проблеми за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила.

Преобладаващата част от мениджърите в сферата на услугите очаква запазване на цените през следващите три месеца.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика