Бизнесът е в застой. Прогнозата е песимистична и за идната година, отчита БСК

2489
Бизнесът е в застой. Прогнозата е песимистична и за идната година, отчита БСК
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Леко подобрение на бизнес климата и застой в икономическото състояние на фирмите, констатира в проучване БСК. Отчита се и известен песимизъм за 2020 г., което до голяма степен се дължи на неудовлетвореност от институциите, притеснения за ръст на цени, данъчна и регулаторна тежест, както и дефицит на качествена работна ръка. Това обяви председателят на камарата Радосвет Радев, представяйки традиционното допитване до бизнеса до членовете на БСК за състоянието на бизнес средата през изтичащата година и очакванията за 2020-га.

Сериозни притеснения буди забавянето на глобалния растеж и очертаващата се нова икономическа криза, както и „позеленяването“ на Европейския парламент, предполагащо нова доза регулации в областта на околната среда.

Фирмите недоволстват от работата на администрацията и липсата на електронно правителство. Друг водещ проблем, посочван от тях, са промените в Наредба Н-18 за касовите апарати и неяснотите по прилагането й. Сред проблемните сфери е и липсата на качествено професионално образование, както и необходимостта от по-тясна връзка между образованието и бизнеса.

Сред ключовите приоритети на фирмите е работната сила, която е проблем и в количествено и в качествено отношение. Най-голямото търсене е за тесни специалисти и изпълнителски състав, а в по-малка степен – за административен и помощен персонал. Работодателите заявяват готовност да инвестират в обучение на персонала и увеличаване на заплащането, но при постигнати задоволителни нива на умения и компетенции.

За 50% от фирмите в България 2018-та е била неуспешна

За близо 50% от фирмите в България 2018-та е била неуспешна, показва проучване на БСК за изтичащата 2018 година през погледа на бизнеса...

Спрямо миналогодишното изследване, леко се повишава оценката за бизнес климата. 44% посочват, че е налице влошаване на средата, но 37% отчитат липса на промяна, докато през предходната година 49% са отчитали влошаване и едва 14% - подобряване на бизнес климата.

Най-силно одобрение представителите на деловите среди изразяват за предложението да отпадне изплащането на първите 3 дни от болничните от работодателите – 80%, процедурите за привличане на работници от терти страни получава 63% одобрение.

Интересно е, че има раздвояване по отношение на присъединяване на страната към Еврозоната - 41% подкрепят, 39% са против, а 20% се затрудняват да преценят, съобщи председателят на БСК Радосвет Радев и коментира, че това подсказва, че не е дообяснено на бизнеса какви са ползите от влизането ни в Еврозоната.

Според проучването на БСК, проблемът с теча на данни от НАП не е довел до затруднения в работата на бизнеса.

По отношение на обществените поръчки, 67% от бизнесмените заявяват, че не са участвали в такива конкурси, а участвалите 33% споделят, че са ставали свидетели на некоректни или незаконни практики при провеждането на процедурите. За тенденциозно поставени условия в документацията в полза на конкретен изпълнител посочват 79%, от необективно оценяване се оплакват 78%, от изискване аз предоставяне на документи, налични в държавната администрация, които биха могли да се набавят служебно се жалват 72% от участниците в процедури. Според 59% има необосновано обжалване на процедури, според 41% - необосновано забавено плащане, 45% споделят за подмяна на подизпълнители, а 52% за неспазване на изискванията за публичност при обявяване на поръчки.

Българският бизнес не е настроен да наема служители догодина

И заради очакваната политическа нестабилност, повечето работодатели в България няма да наемат нови служители догодина. Това сочи проучв...

От институциите в страната, бизнесът оценява най-високо президентската администрация с 54% одобрение, на следващо място е омбудсманът с 39%. Най-ниска степен на доверие в бизнес средите се ползват съдебната власт – с 3% и Народното събрание – с 8% Изпълнителната власт и местните власти събират съответно 18 и 25% одобрение.

Според състоянието предприятията през текущата година, почти половината от анкетираните отчитат ръст в обемите на продажбите, но по отношение на работните места, тенденцията е негативна – 25 % отчитат намаление на работните места.

За 2020 г. очакванията на бизнеса са за ръст на енергийните цени, цените на суровините, инфлацията, фискалната и регулаторна тежест. Наполовина намаляват очакванията за ръст на бизнес кредитите. По отношение на общото развитие на икономиката е налице намаление на оптимистичните очаквания и нараства песимизмът.

В сравнение с предходната година се увеличава делът на възнамеряващите да кандидатстват за европейско финансиране. Проучването отчита и ръст на планиращите да инвестират в иновации, марки и патенти. Намеренията за инвестиции в човешки ресурси също нарастват от 38% през миналата година на 50% през тази, съобщиха още от БСК.

Влошават се оценките за достъпа до кредитиране и за достъпа до правосъдие, отчита още БСК. По-малък дял от анкетираните тази година, в сравнение с предходната, смятат, че намалява корупцията; с 10 % по-малко са тези, които тази година смяат, че достъпът до правосъдие се е подобрил, в сравнение с предходната година, показват още резултатите от проучването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика