Бизнесът пострада сериозно заради снежното бедствие

9680
Бизнесът пострада сериозно заради снежното бедствие

Заради интензивния снеговалеж бизнесът в България понесе сериозни загуби. Добрата новина е, че най-засегнатите области Смолян и Кърджали са сравнително малки и не оказват съществено влияние върху българската икономика.

Там работят малко над 60 000 души, а дневният оборот на фирмите е едва 10 милиона лева. Все пак прогнозите на експертите сочат, че една трета от предприятията там са пострадали от снежното бедствие. Това означава загуби от около 3 милиона лева на ден или 30 милиона лева загуби от началото на бедствието до сега, съобщава Нова телевизия.

Кметът на Кърджали: Инситуциите не са овладели бедствието

Щом дни наред след снежното бедствие все още има населени места без достъп до тях, това означава, че институциите не са успели да овла...

Грубите сметки показва, че заради 5 дни без ток завод, в който работят над 550 души, вече е загубил над 1 милион лева. „Това са загуби от непроизведена продукция, които никога няма да се възстановят”, обясни Красимир Стефанов.  В завода се произвеждат високотехнологични пластмасови изделия за  индустрията и автомобилостроенето, които след това се изпращат до  клиенти от цяла Европа.

Предприятия като това, според експерти, ще са и основните губещи в бедстващите райони. „Малко над 1/3 са индустриални предприятия - такива,  които произвеждат и имат поръчка и то извън самите области или за страни от ЕС. В този случай това прекъсване застрашава техния бизнес”, коментира икономистът Лъчезар Богданов.

Поне засега обаче по-застрашени изглеждат други. Мините в Мадан и Рудозем  все още не работят. Липсата на ток е довела до наводняването им, а възстановяването на работата ще струва най-малко 2 млн. лева.  „Не можем да се разплащаме, трупаме задължения”, обясни заместник-изпълнителният директор на „Горубсо” Велин Инджев. В мините препитание намират над 850 души. Около 500 от тях няма да работят.

По закон нашият работодател е длъжен да ни плаща, ако заради бедствието не можем да стигнем до работа - минимум 50% от възнаграждението. Ако пък участваме в спасителните работи, трябва да разчитаме на цялото възнаграждение. В случай, че заради бедствието предприятието не може да работи – както е в рудника, законът е на страната на работодателя.

Снеготопенето ще повишава речните нива, очакват се наводнения

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка през следващите денонощия са възможни повишения на речните нива в цялата стр...

"Той може да се възползва от една възможност за предоставяне на платен годишен отпуск на работници си без тяхно искане или съгласие при престой за повече от 5 работни дни”, обясни Теодора Дичева от Главната инспекция по труда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика