Близо 10% годишен ръст на туристите и на приходите от балнео- и спа туризма у нас

10679
Близо 10% годишен ръст на туристите и на приходите от балнео- и спа туризма у нас

Между 7 и 10 на сто е годишно ръстът на туристите и на приходите от балнеотуризма и спа туризма у нас, показват данните на Българския съюз по балнеология. В момента целогодишната заетост на спа хотелите е 50%, като те се запълват изцяло само през почивните дни и по празниците.

Някои от българските хотели вече работят с чуждестранни здравни каси и пенсионни фондове, които покриват почивките и възстановителните процедури на клиентите си. Успешното договаряне с по-голям брой здравни каси ще увеличи броят на туристите, използващи този вид услуга, и ще запълни по-успешно хотелите през седмицата, посочват хотелиери. В началото на идната седмица за първи път сраната ни ще бъде домакин на годишния конгрес "Европейска спа асоциация", което събитие се очаква да стимулира чувствително развитието на този продукт у нас, предаде БНР.

Туристически сайт на 5 езика представя Пловдив пред света

До края на лятото Пловдив ще се рекламира с нов туристически сайт. Това съобщи пред Дарик директорът на ОП „Туризъм" Петър Лазаро...

Очаква се 17 губернатори от Русия, където интересът към спа услугите става все по-силен, да се срещнат с кметове и мениджъри на български хотели, за да обсъдят възможностите за балнео и уелнес програми. Български хотелиери ще се срещнат с експерти от частни здравни каси от европейски страни за съвместни проекти.

Седем хотела са сертифицирани у нас от Европейската асоциация по спа. За подобряването на качеството на този вид туризъм у нас е важно оказаната безвъзмездна експертна помощ от организацията. Европейските изисквания за предлагането на този вид продукт да залегнат в българското законодателство, посочи заместник-министърът на туризма Иво Маринов

"Двама експерти бяха в България и основната рамка на бъдеща наредба за сертифициране на този вид обекти е готова. Въпросът е сега да разработим и детайлите, за да може да стане един добър нормативен документ, който да не утежнява работата на бизнеса, а просто да сложи една добра регулация, която да бъде в интерес на всички. Този вид продукт е целогодишен и се развива добре у нас, показва устойчиво развитие", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика