Близо 22 000 нови коли продадени у нас от началото на годината

3020
Близо 22 000 нови коли продадени у нас от началото на годината
Снимка: iStock

Продажбите на нови коли у нас нарастват значително през тази година на фона на спада на европейския пазар. През първите девет месеца на 2022 година в България са регистрирани 21 975 автомобила от първи собственик, сочат данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA). Това представлява увеличение от 15.4% спрямо същия период на миналата година.

Конкретно през месец септември у нас са регистрирани 2 117 пътнически коли от първи собственик, което е внушителен скок от 46.4% спрямо същия месец на миналата 2021 година. България се нарежда на първо място в Европейския съюз както по месечен ръст, така и по годишно увеличение.

Европейският пазар на нови коли демонстрира известно събуждане след като през септември записва втори пореден месец на ръст в регистрациите на автомобили от първи собствен. През септември регистрациите нарастват с 9.6% спрямо същия месец на миналата година до общо 787 870 броя. Повишението до известна степен се дължи на изключително ниската база през миналата година, предизвикана от глобалното забавяне във веригите за доставки и недостигът на компоненти като полупроводникови чипове. Тези ефекти се усещат и през тази година, тъй като в регистрациите на нови коли в ЕС от първи собственик за периода януари-септември са с 9.9% по-малко спрямо същия период на миналата година до общо 6 784 318 броя.

Регистрациите на нови коли от първи собственик в ЕС намаляват значително спрямо предходните две години;    Източник: ACEA

На месечна база увеличение в продажбите през септември се отчита на всички най-големи пазари в ЕС – Германия (+14.1%), Испания (+12.7%), Франция (+5.5%) и Италия (+5.4%).

На годишна база обаче ситуацията е противоположна, като на основните европейски пазари се регистрира понижение спрямо първите девет месеца на миналата 2021 година: Германия (-7.4% до общо 1 867 885 регистрации на коли от първи собственик), Франция (-11.8% до общо 1 112 067 броя), Италия (-16.3% до общо 976 055 броя) и Испания (-7.4% до общо 600 281 броя).

Към края на месец септември тази година България остава петият най-малък пазар на нови коли в ЕС. Зад страната ни са единствено Кипър (9 071 регистрации на коли от първи собственик), Латвия (12 641 регистрации), Естония (16 181 регистрации) и Литва (20 606 регистрации).

Къде в Европа карат най-много стари коли?

Покупката на стари автомобили в Европа не е характерно единствено за България, въпреки че страната ни често е в челните редици в класац...

Автомобилната компания с най-много продажби в ЕС за периода традиционно е Volkswagen Group (1 700 484 броя), следвана от Stellantis (1 378 940). Регистрациите на автомобили, произведени от тези компании, намаляват на годишна база съответно с 13.9% и 17.2%.

Челната тройка се допълва от Renault Group със 711 156 броя регистрации от първи собственик за периода януари-септември тази година. Това представлява спад от 6.4% спрямо същия период на 2021 година.

Още:

Покупката на кола втора ръка става все по-трудно начинание

Колко нови коли купиха българите през миналата година?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com