Близо 80% от плодовете и зеленчуците на пазара ни са вносни

7470
Близо 80% от плодовете и зеленчуците на пазара ни са вносни

От 2003 година насам производството на български плодове и зеленчуци е спаднало с близо 70%. Това съобщиха от Института по аграрна икономика, цитирани от БНТ.

От там отчитат траен спад в сектора през последните 10 години. Българските производители все още остават далеч от европейските стандарти, а фирмите прекупвачи продължават да изкупуват чужда продукция.

ЕК наложи 15 млрд. евро глоба за селското ни стопанство

Глоба от 15 млн. евро наложи Европейската комисия на страната ни заради неправомерно раздадени субсидии за земя за 2009 година. Прич...

По данни на Асоциацията на земеделските производители в България в момента около 80% от плодовете и зеленчуците по щандовете са от други държави. Българските производители биват изместени заради високи разходи, технологични пропуски и липса на маркетингови канали.

От 2003 година до 2012 година страната ни губи повече от 60% от производството на зеленчуци. В момента износът за ЕС възлиза на 85 на сто.

"17 търговски вериги контролират повече от 70% от търговията с хранителни продукти в рамките на съюза. За да можеш да си доставчик на тези хранителни вериги, на тези търговски вериги, е необходимо да произвеждаш големи партиди стандартизирана продукция - нещо, което българските производители трудно ще постигнат", заяви проф. Румен Попов, директор на Института по аграрна икономика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика