БНБ започна проверка на активите и пасивите на КТБ

24808
БНБ започна проверка на активите и пасивите на КТБ
Снимка: БГНЕС

Днес започва заявената от Българската народна банка и правителството проверка на активите и пасивите на банковата група Корпоративна търговска банка (КТБ), включително и на кредитния портфейл, и на инвестиционния портфейл. В КТБ тя се извършва съвместно от „Делойт Одит" ООД, "Ърнст и Янг" ООД и „АФА“ ООД, а в „Креди Агрикол - България“ ЕАД – от „АФА“ ООД.

Проверката ще завърши в рамките на десет работни дни, както беше съобщено на 22 юни (неделя), обясняват от централната банка. 

Държавата е виновна за КТБ, не медиите

Изминаха вече четири дни, откакто Корпоративна търговска банка на практика беше поставена под специален надзор, за да не бъде допуснат ...

Междувременно с цел ускоряване и оптимизиране на работата на квесторите УС на БНБ извърши следната ротация:

- Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчев, досега квестори на „Креди Агрикол – България“ ЕАД, са назначени за квестори на „Корпоративна търговска банка“ АД;

- Христина Иванова Стамова, досега квестор на КТБ АД, е назначена за квестор на „Креди Агрикол – България“ ЕАД заедно с Божидар Иванов Аршинков, междувременно заменил Славияна Стоилова Данаилова-Велева.

Промяната цели големината на екипите на квесторите да съответства на обема на работата с оглед на различната големина на двете дружества от групата.

Анализите за КТБ: Няма банка, която да издържи на такава атака, има проблем с "Булгартабак"

Ако погледнете тримесечните данни на сайта на БНБ, ще видите, че съотношението пари в брой срещу активи е 13%. Това е над средното ниво...

Припомняме ви, че вчера стана ясно, че руската банкова група ВТБ не планира да участва в увечилаването на капитала на Корпоративна търговска банка (КТБ). Информацията съобщи РИА "Новости". Агенцията се позовава на източник от ВТБ, който обяснява, че акциите на КТБ, контролирани от руската група, не надхвърлят по стойност 10 млн. евро и цялата сума е хеджирана.

Ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ) е резултат на атаки към нея, включително и медийни, коментира междувременно премиерът Пламен Орешарски. Според него именно това е довело до класическа клиентска паника и тегления на депозити, което пък е причина банката да се постави под надзор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика