Богдан Богданов: Присъединяването към ОИСР е ключов приоритет

2220
Богдан Богданов: Присъединяването към ОИСР е ключов приоритет
Снимка: Министерство на икономиката

Задълбочаване на сътрудничеството на България с ОИСР е от съществена важност за малките и средните предприятия у нас, които са в основата на българската икономика. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на среща на министрите от Комитета за малки и средни предприятия и предприемачество на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която се провежда в централата на организацията в Париж. Министрите обсъдиха най-добрите практики и механизми за повишаване на конкурентоспособността на МСП. България е представена за пръв път на ниво министър в Комитета, което значително повишава доверието на ОИСР за готовността ни да станем част от организацията. 

Министър Богданов ясно изрази позиция, че присъединяването на страната ни към ОИСР е ключов приоритет за България и ще се предприемат всички стъпки за ускоряване на процеса.

Министър Богданов: Белгийски компании са инвестирали у нас милиарди евро

Белгия е един от традиционните ни и важни търговски партньори, а белгийските компании са от водещите инвеститори в България. Това заяви...

По време на форума икономическият министър проведе и ключови двустранни срещи с Дейвид Кларинвал, заместник министър-председател и министър на средната класа, МСП, селското стопанство и институционални реформи на Белгия, Келвин Холинрейк, министър на предприятията, пазарите и малкия бизнес на Великобритания и др. На срещите министър Богданов ясно очерта приоритетите на България и подкрепата, която ще очакваме за присъединяване към шенгенското пространство, еврозоната и ОИСР.

На пленарните сесии министър Богданов подчерта, че повишаването на уменията и преквалификацията на МСП са в основата на конкурентоспособността и устойчивостта им. Той посочи още, че дигиталният и екологичният преход на икономиката пораждат сериозни предизвикателства пред МСП, свързани с осигуряването на кадри с необходимите умения и квалификация. „Дуалното обучение е едно от решенията, които биха помогнали на МСП успешно да преодолеят недостига на квалифицирана работна ръка“, каза той.

Министър Богданов акцентира на агресивната политика на някои държави за насърчаване на инвестиции чрез държавни субсидии, които привличат основно международни корпорации. „В тези случаи, засегнати са малките и средните предприятия, които не биха могли да се конкурират с големите предприятия“, каза икономическият министър. Той обърна специално внимание на принципа „мисли първо за малките“ и важността на провеждането на МСП-тест при изготвянето на регулации, укрепването на процесите на консултации, както и предприемане на последващи оценки за ефективността на политиките и програмите.

Срещата на равнище министри на Комитета за малки и средни предприятия и предприемачество завърши с приемане на Декларация за подобряване на политиките за МСП и предприемачеството за по-голяма устойчивост и успешен зелен и дигитален преход.

Богдан Богданов: Военните заводи в България работят на пълни обороти

Въпросът какъв капацитет може да бъде освободен във военните заводи в България и в какви срокове зависи много и от продукцията, която с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика