БСК твърдо против договореността за командироването на работници в ЕС

1590
БСК твърдо против договореността за командироването на работници в ЕС

Българската стопанска камара декларира своето категорично несъгласие, опасения и дълбока загриженост по повод на прибързаната и необмислена договореност в рамките на т. нар. „Триалог“ за промени в Директивата за командированите работници. В тази връзка, БСК изразява пълна подкрепа на официалните негативни позиции на най-представителната организация на бизнеса и индустрията в ЕС - BussinessЕurope. Това се казва в официална позиция на БСК.

Предварителната договореност между Българското председателство на Съвета на ЕС, ЕК и ЕП, се основава на принципа „Еднакво заплащане за една и съща работа на едно и също място“, вместо върху обективния и икономически справедлив пазарен принцип „Еднакво заплащане за една и съща работа на едно и също място, създаващи една и съща добавена стойност“, смятат от БСК.

Бизнесът иска минималната заплата да е 43% от средната, сегашната е прекалено висока

Българската стопанска камара (БСК) е изразила официално настояване пред социалния министър минималната заплата трябва да се определя в ...

Според Камарата постигнатата договореност игнорира по недопустим начин съществените разлики в произведената крайна добавена стойност, произтичащи от различното място във веригите на добавената стойност и доставки на основните контрагенти, подизпълнители и доставчици на стоки и услуги, агенции за временна работа и др., както и широкото действие на каскадни, доминирани и подчинени договорни отношения между различните участници в Единния европейски пазар.

Ограничаването на срока за командироване на работници до 12 месеца с възможност да се удължава до 18 месеца категорично не отговаря на интересите на предприятията в ЕС, на необходимостта от подобряване на конкурентостта в условията на изостряща се глобална конкуренция и нелоялни търговски практики, инициирани от трети държави, се казва още в позицията.

Според БСК практически се подлага на забрана дългосрочната мобилност на работната сила в индустрията, бизнес услугите и т. нар. аутсорсване на дейности и функции, извършвани от командировани работници, като не се отчита обстоятелството, че недекларираният труд и нарушенията на трудовото и осигурително законодателство в тези сектори имат изключително ограничен, маргинален характер.

Бизнесът и заетостта на предприятия от Източна Европа, командироващи работници за извършване на дейности и услуги в държавите-членки на ЕС, се поставя под неоправдан риск, като допълнително се насърчава емиграцията на квалифицирана работна сила, блокират се възможности за натрупване на липсващи практически умения, усвояване на съвременни бизнес модели, подобряване на конкурентостта на местните предприятия и сектори, както и за ускоряване на конвергенцията в производителността и доходите, смятат от БСК.

БСК против промени в правилата за командированите работници

БСК настоява за запазване на действащата Директива 96/71/ЕО за командироване на работници в настоящия й вид. Директивата, заедно с допъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com