Бюджетната каша вече е факт, ще сърбаме ли кисела попара?

2370
Бюджетната каша вече е факт, ще сърбаме ли кисела попара?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Кашата около държавния бюджет за догодина вече е факт. Както и се и очакваше, между първо и второ четене се появиха проблеми - главно заради изричното настояване на "Патриотичния фронт" минималната пенсия да бъде увеличена на 300 лева. Според финансовото министерство това означава да се вземат отнякъде допълнително 1,6 млрд. лева. Предстои гласуване на второ четене в пленарна зала, като се очаква това да се случи до края на седмицата.

Вчера (29 ноември) само ГЕРБ и Реформаторският блок приеха на Бюджетна комисия бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2017 година. Всъщност не бяха приети приходите и разходите в бюджета по финансовата рамка в НОИ, но пък бяха приети разходите на отделните фондове за пенсиите, обезщетенията за майчинството за втората година и за безработицата. Така минималната пенсия се увеличава с 4 лева до 165 лева от юли догодина. "За" гласуваха само ГЕРБ и реформаторите, а останалите се въздържаха или гласуваха "против". Отхвърлен бе дори текстът, че законопроектът за ДОО е в сила от 1 януари.

Патриотите внесоха предложение по бюджета за минимална пенсия от 300 лв.

Както вероятно всички очаквате, ние останахме верни на нашите обещания към избирателите и внесохме предложение за минимална пенсия в ра...

Отхвърлени бяха и предложенията за увеличение на минималното обезщетение за безработица - на 9 лв. и на 9.50 лв. То остава 7.20 лв. дневно. Отхвърлен бе и текстът, с който вноските на служителите от сектор "Сигурност" да се повишат с 20 пункта. Тези вноски се плащат от държавата, но дори да бъдат увеличени, фондът за пенсиите на военни, полицаи и др. ще остане с дефицит от близо 131 млн. лв. От синдиката на полицаите се противопоставиха на ръста на осигуровките им и заплашиха с протести, ако това се приеме.

Ако все пак в зала не бъде приет бюджетът за 2017 г., осигуровката за пенсия на всички от трета категория ще се увеличи с един пункт - на 18.8%, защото това е записано в КСО. Втората година от майчинството ще е 340 лв., а обезщетението за безработицата - 7.20 лв.

Реакции

Чудесно, няма да имаме приходи, ще я караме на разходи. В момента ние родихме един бюджет, който мога да го охарактеризирам като чудовище. Това са три бюджета, които са взаимосвързани. Ако не приемеш един текст в един бюджет, това рефлектира в другия бюджет, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, предаде БГНЕС.

БСП няма да внася предложения в бюджета между първо и второ четене

БСП има политическо решение да не внася предложения за бюджета между първо и второ четене. Това съобщи председателят на БСП Корнелия ...

Според нея останалите парламентарни партии, начело с Патриотичния фронт са бламирали умишлено бюджета. Не така обаче възприе ситуацията Емил Димитров, който освен депутат от Патриотичния фронт е и заместник-председател на бюджетната комисия. Неговата версия беше, че партиите не са подкрепили общественото осигуряване, защото ГЕРБ са отхвърлили предложенията им за увеличаване на минималната пенсия на 300 лева. „От това, което се видя в зала излезе, че мислим за всички други само не за българските пенсионери и за тези, които по случайно ще останат безработни. Българският пенсионер няма възможност да отиде на терминал 1 и да замине, той няма нито възможност нито времеви хоризонт, остава му само да умре”, каза Димитров.

Според управителя на НОИ Бисер Петков в този вид бюджетът няма как да влезе в сила, защото без приемането на общата финансова рамка другото няма смисъл. Според Петков ако така стане и в зала, 2017 година ще започне с тазгодишния бюджет, но няма проблем през първите шест месеца да се приеме нов бюджет, за да може да има актуализация на пенсиите от 1 юли например. На въпрос възможно ли е през текущата година да се приема бюджет на ДОО, Стоянова заяви: "В нашата държава всичко е възможно".

Отхвърлянето на предложенията на патриотите за два варианта за увеличение на минималната пенсия за стаж и възраст - на 200 лв. и на 300 лв., предизвика гнева на депутатите от фронта и те гласуваха "въздържал се" по останалите важни текстове. "Така оставяме вратичката отворена за второто четене в зала", обяви Димитър Байрактаров от ПФ. Намекът бе, че ако ГЕРБ не склонят на някое от предложенията им, те може и окончателно да бойкотират бюджета на ДОО. "Ясно е кой бламира бюджета на ДОО - това е преди всичко Патриотичният фронт заедно с всичките му присъдружни организации "Атака" и Обединените земеделци, както и двете системни партии - БСП-Лява България и ДПС", обяви Стоянова. Тя даде да се разбере, че ГЕРБ не са склонни да подкрепят нито едно от предложенията на ПФ, за които според изчисленията са нужни 1,6 млрд. лв. "Да вземат да управляват от ПФ, да извадят приходи, да намерят 1,6 млрд. лв. и тогава да предлагат", каза Стоянова.

Бюджетът на НЗОК

Даваме 12 минимални заплати на държавата догодина

Догодина всеки българин ще трябва да даде на държавата средно 5140 лева, а дълговете на всеки ще са средно 3341 лева. Това показват изч...

За разлика от бюджета на ДОО, този на НЗОК беше приет от комисията почти без дискусия. Единствената по-сериозна промяна е, че депутатите решиха да отпадне предложението на вносителите НЗОК да може да спира договор на болница за тежки нарушения, дори и да има обжалване в съда от страна на лечебното заведение. Това противоречи на законите и на конституцията, поясни вносителят на поправката Даниела Дариткова от ГЕРБ. Не беше прието предложението на АБВ полицаи и военни да се осигуряват сами, а не както в момента - от държавата, която плаща за тях 8 на сто от 60% от минималния осигурителен доход. Бюджетът на касата за догодина е 3.4 млрд. лв. - с над 200 млн. лв. повече от тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика