Булсатком взе седмия мултиплекс за цифрова телевизия

20478
Булсатком взе седмия мултиплекс за цифрова телевизия

"Булсатком" АД е фирмата, която спечели конкурса за седмия мултиплекс* за наземна цифрова телевизия в България. Конкурсът беше обявен от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) в изпълнение на Плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) и Закона за електронните съобщения (ЗЕС).

В определения срок постъпиха заявления за участие от две предприятия - "Ди Ви Би Ти" АД и "Булсатком" АД, посочва КРС.

Конкурсната комисия, в която бяха включени експерти от КРС, Съвета за електронни медии (СЕМ), както и от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), представи своите констатации и мотиви, въз основа на които, с решение №322, "Булсатком" АД беше определен за кандидат, спечелил конкурса. На второ място е класиран "Ди Ви Би Ти" АД.

Припомняме, че именно "Ди Ви Би Ти" АД подаде жалба до Европейската комисия във връзка с нелоялно провеждане на конкурсите за мултиплексите. В своята жалба фирмата посочи, че от КРС умишлено заблуждават обществеността и че мултиплексите всъщност отиват в ръцете на един субект, без да се залага на реална конкуренция. Освен това фирмата твърдеше, че конкурсът за седмия мултиплекс е "отбиване на номера", тъй като няма технологично време за включването на мултиплекса преди 1 септември, 2013 година, когато официално се преминава на цифрово излъчване. КРС обаче опроверга тези твърдения.

КРС: Има заблуда относно цифровизацията и глобата от ЕК

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) незабавно се възползва от правото си на отговор и коментира твърденията на „Ди Ви Би...

*Мултиплекс е група телевизионни канали, които се кодират с цел по-лесно и бързо разпространение и се декодират от приемник. Съкратено се нарича MUX, а обратното устройство е демултиплекс (DEMUX) (съкращенията важат за Европа). 

В Европа мултиплекси се използват при стандартите DVB-T и DVB-T2 (T означава наземно или ефирно) за цифрова ефирна наземна телевизия, при DVB-S - цифрова сателитна телевизия и DVB-C - цифрова кабелна телевизия. Както обществените, така и частните електронни мрежи използват мултиплексиране за излъчване на много цифрови канали по един мултиплекс. В Европа един типичен DVB-T мултиплекс предлага 4 или повече SDTV канала едновременно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика