България на дъното в ЕС по дял на младежите, които едновременно работят и учат

2620
България на дъното в ЕС по дял на младежите, които едновременно работят и учат
Снимка: iStock

По време на своето образование множество млади хора избират да станат част от пазара на труда още преди да са завършили. Процентът учащи, които учат и работят едновременно обаче варира значително в различните държави - членки на ЕС.

В някои страни младите хора започват работа, било тя и на непълен работен ден, сравнително рано и я съчетават с училище или университет. В други обаче учащите избират да се занимават само с образованието си. Разликите се определят от различните образователни системи, както и от други фактори като характеристиките на различните трудови пазари и културни различия.

22% от всички заети у нас работят в София

Струпването на хора и капитали в София през последните десетилетия утвърди позицията на столицата като основна дестинация за работната ...

През 2021 г. 23% от учащите млади хора в ЕС на възраст между 15 и 29 са работили. 3% пък са търсили работа и са били готови да започнат такава (т.е. категоризирани са като безработни ). По-голямата част от младите хора в Европа, или 73% обаче е извън работната сила (текущо икономически неактивно население). Това са лицата, които не са нито заети, нито търсят работа през наблюдавания период, сочат данните на европейската статистическа агенция Евростат.

На дъното на класацията на хората между 15 и 29 години, които едновременно работят и учат в ЕС е Румъния. В северната ни съседка едва 2% от младежите стават част от трудовия пазар по време на своето образование. Втора отзад напред е Словакия с 4%. България пък дели третото място с Унгария - и в двете страни едва 5% от учащите работят.

Сред държавите-членки на ЕС най-висок процент на работещи учащи през 2021 г. е регистриран в Нидерландия, където 70% от младежите са част от пазара на труда, докато все още се обучават. На второ място е Дания, където процентът е 49%. В челната тройка е още Германия с 42%.

Къде по-света плащат най-много на стажантите?

Когато става въпрос за стаж, фактори като локация, фирмена култура и баланс между работата и личния живот са изключително важни за студ...

Най-висок дял на безработни учащи между 15 и 29 години (или търсещи работа и в готовност да започнат такава) е регистриран в Швеция (14%). На второ място е Финландия с 9%, а трета е Холандия със 7%. По-малко от 1% от учащите Чехия, Румъния, Унгария и Хърватия пък попадат в категорията „безработни“. В тези четири страни обаче най-висок е делът на учещите извън пазара на труда. Изследването не посочва дела на безработните учащи в България и Словакия поради липса на достоверна информация.

Разлики при мъжете и жените

През 2021 г. делът на учащите жени в ЕС е по-висок от този на мъжете, особено на възраст между 20 и 24 години. Разпределението е съответно 54% жени спрямо 45% мъже.

Това е така, защото по-голяма част от мъжете (39%) на възраст между 20 и 24 години не учат, но работят. Междувременно повечето жени в същата възрастова категория (34%) учат, но не са част от пазара на труда.

Съвсем естествено при възрастовата категория между 25 и 29 години разликите между половете, що се касае дял на учащите, намаляват. По-голямата част от младите хора в тази възрастова група работят и не учат. Делът на неучещите и работещи мъже на възраст 25-29 години обаче е по-висок от този при жените. При мъжете той е 70%, докато 62% от жените работят, без да учат. Същевременно значително повече жени, отколкото мъже на възраст 25-29 години, не учат и едновременно с това не са част от трудовия пазар (16% в сравнение със 7%).

Колко българи в активна възраст нито работят, нито учат?

Над 760 000 души в България в активна възраст нито работят, нито за заети с образование или обучение, сочат данните на Националния стат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика