България не е сигурна какво е имала предвид ЕК с обявените съкращения на еврофондове

3335
България не е сигурна какво е имала предвид ЕК с обявените съкращения на еврофондове
Снимка: Thinkstock/Guliver

Няма грешка в числата, които вицепремиерът Томислав Дончев изнесе малко след като европейският комисар по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер представи пред Европейския парламент предложението на Европейската комисия за бюджета на ЕС за периода 2021 – 2027 година (бел. ред. - т.нар. многогодишна финансова рамка). Това споделиха от политическия кабинет на Дончев пред Actualno.com.

Припомняме, че вицепремиерът, който отговаря за европейските фондове в третото правителство на Бойко Борисов, обяви, че за настоящия програмен период средствата за кохеизонната политика на ЕС са в номинален размер (бел. ред. - без да се пресмята инфлацията) от 371 млрд. евро, докато за следващия програмен период са в номинален размер от 373 млрд. евро. Пред ЕП обаче Йотингер обяви, че ще има 7% намаление на средствата за кохезионна политика и 5% намаление на средствата за Общата селскостопанска политика (ОСП). Дончев пък каза, че номиналното предложение за ОСП сега е за 371 млрд. евро, а през настоящия програмен период са били отделени 411 млрд. евро.

Парите в ЕС до 2027 година - кой печели и кой губи?

Тепърва предстои сериозна битка, но някои вероятни печеливши и губещи от следващия дългосрочен бюджет на ЕС вече се очертават, констати...

Считам, че това е една адекватна база за сравнение (бел. ред. - програмен период спрямо програмен период) и се водим от ясното разбиране, че всякакви други варианти за сравняване в момента са рискови, уточняват от кабинета на вицепремиера. Уточнението беше направено предвид въпрос дали България и Йотингер обявяват числа, изхождайки от различна база. Не сме сигурни от каква база за сравнение тръгва г-н Йотингер, когато обявява съответните съкращения – дали спрямо сегашния седемгодишен програмен период или нещо друго, казаха специалистите.

Отделно, от кабинета на Томислав Дончев напомнят и, че следващата седемгодишна бюджетна рамка ще отразява разпределение на средства за 27, а не за 28 страни-членки. Начинът, по който ще се изчислява разпределението за отделните държави и кои критерии ще са най-важни тепърва ще се обсъжда, казват експертите. "За разлика от предходния период, където основен индикатор е БВП, в следващия ще се вземат предвид допълнителни критерии за разпределяне на средствата по държави - по линия на миграция, изменения на климата и заетост (с фокус върху младежката заетост). Няма яснота каква ще е относителната тежест на тези критерии".

Преговорите за бюджетната рамка започват още сега, докато сме председател на ЕС и България ще трябва да има ролята на арбитър. След председателството ще можем да наблегнем каква е националната ни позиция, става ясно от позицията на Дончев.

Беззаконие = липса на евросредства

Полша реагира позитивно на предложенията за ограничения на еврофинансирането

Полша омаловажи възможното орязване на финансирането от страна на ЕС, казвайки, че проектът за бюджет на блока за периода 2021 - 2027 г...

Относно предложението на ЕК за въвеждане на критерий "върховенство на правото", който да позволи на Брюксел да наказва държави, в които законът е химера, от кабинета на вицепремиера отговориха, че България се отнася "с повишено внимание" към нови предложения за разпределяне на евросредства.

"Считаме, че всяко предварително условие за предоставяне на средства от кохезионната политика следва да е подбрано обективно, да има пряка връзка между него и съответните инвестиции и да не води до превръщане на тези политики в средство за наказание или "заложник" на успехите. От една страна е важно да имаш работеща и ефективна съдебна система, но от друга трябва да се внимава фондовете да не се превърнат в средство за политически натиск в отделните страни, защото тези фондове са преди всичко инвестиционен ресурс, а не средство за натиск върху държави-членки. В последно време има известна вълна от евроскептицизъм и има риск тези настроения да се подхранват", гласят точни думи. Няма как да е приемлива теза, че Западна и Източна Европа имат непреодолими проблеми с върховенството на закона, казва за финал вицепремиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com