България с най-ниски разходи за труд в ЕС

5735
България с най-ниски разходи за труд в ЕС
Снимка: iStock

Разходите на работодателите за труд в България са четири пъти по-ниски спрямо средното за Европейския съюз, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Разходите за труд за един отработен час у нас възлизат на 7 евро през миналата година. Това е над четири пъти под средното ниво за ЕС, което достига на 29.1 евро за един отработен час. Средната стойност за страните от еврозоната възлиза на 32.8 евро.

Най-ниските разходи за труд за един отработен час се отчитат в България ( евро), Румъния (8.5 евро), Унгария (10.4 евро), Латвия (11.1 евро), Хърватия (11.2 евро), Литва (11.3 евро), Полша (11.5 евро), Словакия (14.2 евро), Естония (14.5 евро), Чехия (15.3 евро), Португалия (16 евро) и Гърция (17.2 евро).

Разходите на работодателите за възнаграждения нарастват

Разходите за възнаграждения на работодателите за един отработен час нарастват с 12.7% на годишна база през четвъртото тримесечие на мин...

В същото време най-високи почасови разходи за труд се регистрират в Дания (46.9 евро), Люксембург (43 евро), Белгия (41.6 евро), Нидерландия (38.3 евро), Франция (37.9 евро), Австрия (37.5 евро), Германия (37.2 евро), Финландия (35.1 евро), Ирландия (33.5 евро) и Италия (29.3 евро).

Средните разходи за труд на един отработен час в индустрията възлизат на 29.1 евро в ЕС и 35.1 евро за страните от еврозоната. В строителството средните почасови разходи за труд достигат 26 евро за ЕС и 29.3 за еврозоната. Средните разходи в сферата на услугите възлизат на 28.8 евро на час в ЕС и 31.6 евро на час в еврозоната.

 

Къде в Европа инфлацията е най-висока?

Инфлацията в Европейския съюз продължава да чупи рекорди. Годишната инфлация в ЕС за месец февруари нараства до 6.2%, спрямо 5.6% през ...

Разходите на работодателите за труд включват както разходите за възнаграждения, така и тези свързани с други плащания, като вноските за социални осигуровки.

Делът на разходите, различни от разходите за възнаграждение, в общите разходи за труд е най-нисък в Литва (3.7%), Румъния (4.9%) и Ирландия (8.7%) и най-висок в Швеция (32%), Франция (31.9%) и Италия (28.3%). Според Евростат, този дял в България възлиза на 15.9%. Средното ниво за ЕС е 24.6%, а за еврозоната - дял от 25.1%.

Разходите за труд в България са нараснали с 9.1% през миналата година, което е най-високият ръст сред всички държави, извън еврозоната. В еврозоната най-висок растеж се отчита в Литва (+12.5%).

Още: България на дъното по покупателна способност в ЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика