България в топ 5 по поскъпване на жилищата в ЕС

4710
България в топ 5 по поскъпване на жилищата в ЕС
Снимка: iStock

Нарастването на цените на жилищата започва да се забавя в почти всички членки на Европейския съюз, като засега България е едно от малкото изключения, става ясно от най-новите данни на европейската статистическа служба Евростат.

В резултат на тази тенденция България се изкачва до пето място по годишно поскъпване на жилищата в Европейския съюз през третото тримесечие на миналата година, след като през предходното тримесечие се намираше на девета позиция.

Съществуващите жилища в София поскъпнаха с близо 22% за година

Цените на съществуващите жилища в София нарастват с най-бързите темпове у нас през последните 12 месеца, сочат данните на Националния с...

Жилищата у нас поскъпват с 15.6% на годишна база през третото тримесечие на миналата година, като засилват годишния темп на растеж спрямо предходното тримесечие, когато увеличението бе 14.6% за година.

По-висок ръст за същия период се отчита само в четири страни от ЕС. Лидер по годишен скок в цените на имотите е Естония (+24.2%), следвана от Унгария (+21%), Литва (+19.3%), Чехия (+16.6%) и България, като плътно зад страната ни остава Словения (+15.4%).

Цените на жилищата във всяка една от горепосочените страни, с изключение на България, забавят годишния темп на растеж спрямо предходното тримесечие. За сравнение, през второто тримесечие на 2022 година имотите в Естония поскъпнаха средно с 27.4% на годишна база, тези в Унгария добавиха 24.2%, цените на жилищата в Литва отчетоха ръст от 22.1%, увеличението в Чехия бе 23.1%, а поскъпването в Словения достигаше до 15.6%.

Единствените страни в ЕС, където годишният темп на растеж се засилва през третото тримесечие спрямо предходното са България, Хърватия (+14.8%), Австрия (+12.8%) и Кипър (+5.3%).

Рекорден брой нови жилища въведени в експлоатация у нас

Високите цени на жилищата у нас охлаждат пазара на недвижими имоти

Бързото поскъпване на жилищата в България провокира спад в търсенето на недвижи имоти, тъй като купувачите вече преосмислят намереният...

В резултат на забавянето в темпа на растеж на цените на жилищата в почти всички страни членки, средното поскъпване на имотите в ЕС намалява до +7.4% на годишна база през третото тримесечие на 2022 година. За сравнение през предходното тримесечие годишното увеличение бе средно 9.8%, а през първото тримесечие нарастването възлизаше на средно 10.4%.

Годишното поскъпване на имотите в Германия, която най-голямата икономика в ЕС, се забавя до 4.9% през третото тримесечие, спрямо годишен ръст от 9.7% през предходния тримесечен период.

На тримесечна база жилищата в ЕС поскъпват с 0.9% спрямо предходното тримесечие. Това представлява сериозно забавяне в темпа на растеж, тъй като през второто тримесечие увеличението в цените беше 2.3% спрямо първия тримесечен период на миналата година.

Жилищата в България поскъпват с 4.1% на тримесечна база за периода юли-септември, спрямо ръст от 3.1% през предходното тримесечие. Страната ни се нарежда на второ място в ЕС по тримесечно поскъпване на жилищата, като изостава само от Кипър (+5.8%). Както и при годишното поскъпване, цените на жилищата забавят тримесечния темп на растеж в повечето страни от ЕС.

Поскъпването на жилищата в Европейския съюз е тенденция, наблюдавана през последното десетилетие. Средното поскъпване на жилищата в ЕС спрямо 2010 година достига 49%, докато наемите са скочили с 18% за същия период. Ценита на имотите са нараснали повече от тези на наемите за периода в 19 от членките на ЕС.

Колко струват жилищата в Европа и къде се нарежда България?

Европейският пазар на недвижими имоти преживява истински бум, като България не прави изключение. Въпреки, че цените на жилищата у нас н...

Спрямо 2010 година жилищата са поскъпнали във всички страни членки с изключение на Гърция (-22%), Италия (-9%) и Кипър (-0.3%).

Най-сериозен ръст спрямо 2010 година се отчита в Естония (+199%), Унгария (+174%), Люксембург (+140%), Литва (+137%), Латвия (+134%), Чехия (+133%) и Австрия (130%).

За този период жилищата в България са поскъпнали с 64.86%, което отрежда на страната ни тринадесета позиция по най-висок ръст в цените на имотите към края на третото тримесечие на 2022 година.

Още: Охлаждането е факт: Сделките с недвижими имоти у нас намаляват

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика