Българите спестили 456 милиона лева през април

13474
Българите спестили 456 милиона лева през април
Снимка: БГНЕС

Българите са спестили 456 милиона лева през април. Това показват последните данни на БНБ. Така сумата по влоговете на населението вече достига 40,74 милиарда лева. В нея, освен депозитите, влизат и платените лихви по тях.

Влоговете на домакинствата прехвърлиха психологическата граница от 40 милиарда лева в края на март. Тогава парите по сметките на гражданите бяха в размер на 40,28 милиарда лева. От централната банка отчитат още, че през април темпът на ръст на спестяванията е бил с 1,1% по-висок в сравнение с предходните два месеца.

БНБ променя изискванията към фирмите за бързи кредити

Поне половината от фирмите за малки кредити трябва да изчезнат - такава е прогнозата на финансистите. Очаква се от следващата седмица д...

Например през март депозитите са се увеличили със 181,9 милиона лева. През февруари българите са спестили 208,4 милиона лева. Не за първи път обаче депозитите на гражданите нарастват с такава голяма сума само за един месец. Например през януари българите са скътали на влог над 641 милиона лева. Данните на БНБ показват още, че хората остават предпазливи при тегленето на нови заеми. Увеличение с 12 милиона лева има само при потребителските кредити.

За сметка на това заемите за фирмите са нараснали с 341 милиона лева през април и вече достигат 39,1 милиарда. През март ръстът е с 283,5 милиона лева, а през февруари - с 369 милиона. Междувременно печалбата на банките достига 306 милиона лева в края на април. Година по-рано през същия период тя е била 211 милиона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com