Българските домакинства активно заделят пари за черни дни

6883
Българските домакинства активно заделят пари за черни дни
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Спестяванията на българските домакинства са се увеличили с нови 375 млн. лв. през ноември. При фирмените депозити пък ръстът е с 602 млн. лв., сочат данни на БНБ.

В края на ноември депозираните в банките пари са 62,419 млрд. лв.

БНБ се похвали, че е спазила всички препоръки на Сметната палата за бюджетните разходи

Българската народна банка (БНБ) е изпълнила всички препоръки на Сметната във връзка с одита на бюджетните разходи в централната банка, ...

От БНБ подчертават, че за първи път е премината границата от 62 млрд. Според данните, делът на банковите депозити вече е 74,1% от прогнозирания за 2015 г. БВП.

На годишна база депозитите на домакинствата растат с близо 6 млрд. лева до 41,805 млрд., или със 17,6% повече от ноември 2014 г. Нефинансовите предприятия държат в трезори 17,62 млрд. лв. Лек спад има при депозитите на пенсионни фондове, застрахователни компании и други финансови институции - с 1,4% по-малко от ноември 2014 г. до 2,994 млрд. лв.

Според БНБ рекордният ръст на спестяванията се дължи на изключването на КТБ от паричния оборот и на задържането на гарантираните депозити в системата.

Данните на централната банка показват, че трезорите са кредитирали икономиката общо с 50,561 млрд. лв., което е 60% от очаквания БВП.

От догодина с банкнотата от 1 лев няма да може да се купи нищо

Днес на основание чл. 26 от Закона за Българската народна банка Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение да и...

За първи път от 5 месеца има свиване при потребителските кредити, а тегленето на жилищни заеми намалява за втори пореден месец. На годишна база потребителските кредити се покачват с 30,66 млн. лв., или с 0,42% до 7,358 млрд. лв.

Фирмените заеми се движат в обратната посока - растат за трети пореден месец. В края на ноември общият обем на фирмено финансиране без овърдрафтите възлиза на 21,44 млрд. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com