Българските компании изостават с клиентите заради липса на добри кадри

8881
Българските компании изостават с клиентите заради липса на добри кадри
Снимка: Thinkstock

Квалифицирани кадри в България липсват. Това казва всеки втори работодател в България съгласно проучване на Manpower.

Болшинството от работодателите у нас са категорични – липсват инженери, липсват кадри за средно управленско ниво, няма и IT експерти.

На частно ни плащат най-ниско в ЕС

Разходите за труд на работодателите в България са най-ниски спрямо всички останали страни в Европейския съюз. В България за миналата го...

Проблемите с пазара на труда у нас не са новост, но все по-отчетливо липсата на кадри влияе върху фирмите у нас, казват собствениците им. Почти всеки втори работодател споделя, че заради липсата на качествени професионалисти фирмата му не може да обслужва своите клиенти. 46% от работодателите твърдят, че креативността и иновативността в работата на компанията им чезнат, а 45% се оплакват от спадаща продуктивност на работниците си.

"Една от главните причини за недостига на таланти е дисбалансът между търсене и предлагане. Пазарът на труда от една страна има нужда от специфични умения, които служителите не притежават, тъй като повечето млади хора се ориентират към специалности, от които пазарът на труда е пренаситен. И от друга страна се търсят така наречените „меки умения”, което означава желание за работа, дисциплина, точност, отдаденост, лоялност, желание за придобиване на нови умения и т.н. Пазарът на труда няма как да се развива, ако не се промени мисленето и на работодателите и съответно на служителите. Проблемът се задълбочава. През последните пет години недостигът на инженери в България се задържа на първото място в най-търсени кадри. Българският пазар е специфичен и изисква различно отношение от правителството, от работодателите, служителите и търсещите работа – млади и по-възрастни", коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower България, Сърбия и Хърватия.

Оказва се обаче, че в Румъния и Гърция са още по-затруднени да си намерят добри кадри. 61% от работодателите в северната ни съседка споделят, че не са доволни от предлаганото от пазара на труда, а в южната ни съседка процентът на недоволните работодатели е 59 на сто.

Научете в Expert.bg кои са десетте най-търсени професии от работодателите в България за тази и миналата година.

Работодателите определиха пенсионната реформа за половинчата

Изложените през тази седмица параметри на пенсионната реформа въобще не се харесаха на българските работодатели. Това стана ясно от спе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика