Цената на петрола ще остане висока през тази година, прогнозират анализатори

1648
Цената на петрола ще остане висока през тази година, прогнозират анализатори
Снимка: iStock/Guliver

Цените на петрола ще останат високи до края годината, но се очаква да слабо понижение през 2023 г., смятат анализатори. Малцина предвиждат цените на суровия петрол да се повишат до края на годината.

Цените на петрола скочиха до над 120 долара за барел след началото на войната в Украйна, но през последните седмици черното злато падна до под 100 долара за барел, предава CNBC.

Защо добивът на петрол се измества все по-далеч от сушата?

На фона на настоящата глобална енергийна криза, множество петролни гиганти инвестират милиарди долари в офшорен добив на петрол, печеле...

Към момента на подготвяне на материала цената на американския лек суров петрол (WTI) е 88.15 долара за барел, а на сорт „Брент“ – 94.07 долара за барел, сочат данните на Oil Price.

Прогнозите за задържане на цените през втората половина на 2022 г. обаче не вземат предвид въздействието на потенциална рецесия. В случаите на рецесия тенденциозно цените на петрола падат.

Текущите цени се задържат до края на годината

Суровият петрол ще се търгува за средно 101 долара за барел през втората половина на 2022 г. и за 98 долара на барел през 2023, казва Наташа Кънева от JPMorgan.

Цените на петрола могат да падат с 30 до 40% в случай на рецесия, се посочва в доклад на JPMorgan от юли.

Кънева казва, че е намалила слабо прогнозите за 2023 г. заради очакваното по-слабо въздействие на ембаргото на ЕС върху руския суров петрол.

Налагането на таван на цената на петрола от Русия може да се окаже трудна задача

Лидерите на Г-7 се съгласиха да обсъдят възможността за поставяне на ценови таван на руския петрол и газ. Целта е да се ограничат спосо...

Понастоящем планът за изключване на Москва от пазара на морско застраховане се отлага. Тази забраната за морска застраховка би представлявала най-всеобхватното ограничение досега за руския петрол. Поради забавянето обаче влиянието върху руските доставки ще бъде отслабено, казва Кънева.

Други анализатори също дават сходни предположения: „От гледна точка на настоящите прогнози, в случай, че не изникне непредвидено събитие, все още очакваме суровият петрол сорт „Брент“ да се търгува за средно 108 долара тази година“, казва Глен Уепенер, изпълнителен директор в First Abu Dhabi Bank. Той посочва, че прогнозната цена за „Брент“ за 2023 г. е 97 долара за барел.

Даниел Йергин от S&P Global предполага, че цените на петрола вероятно ще бъдат определяни от развитието на геополитиката, а не от факторите на търсенето и предлагането.

Възможен ли е ръст?

Директорът на Refinitiv Oil Research за Азия, Яу Ян Чун, пък казва, че на фона на растящите цени на газа в Европа и възможността Саудитска Арабия да намали нефтопроизводството, вероятността за скок на цените на черното злато остава висока.

Миналата седмица Саудитска Арабия заяви, че ОПЕК е готова да намали добива на петрол по всяко време. Това изявление идва непосредствено преди изправянето на Европа пред временно прекъсване на газоподаването по „Северен поток 1“ от Русия.

Защо има световна криза при рафинирането на петрол?

Шофьорите по света усещат ефекта от растящите цени на горивата, а разходите за отопление, производство на електроенергия и промишл...

„Вярвам, че задаващата се зима ще бъде най-значимият двигател на цените на петрола“, казва Яу. „Европа вече се изправя пред проблема с намалените енергийни доставки, който се очаква да се влоши, когато пълната забрана за внос на руски петрол влезе в сила“.

„В краткосрочен план, поне през зимния сезон, вярвам, че е по-вероятно цените да нарастват, отколкото да падат“, заключава той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com