X
 
 

Цените в промишлеността нарастват с 20% за година

1799
Цените в промишлеността нарастват с 20% за година
Снимка: iStock

Индексът на цените на промишлените продукти, произвеждани от българските предприятия, нараства с 20% на годишна база към края на месец септември, сочат данните на Националния статистически институт.

Нарастване на цените спрямо същия месец на миналата 2020 година е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 39.5%, в преработващата промишленост - с 14.5%, и в добивната промишленост - със 7.2%.

Иде ли гладна новата година?

Инфлацията в България достигна невиждани нива от близо десетилетие. Към края на месец септември тази година, годишната инфлация скочи д...

По-значителен ръст в преработващата промишленост е отчетен при: производството на основни метали - с 42.0%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 17.4%, производството на химични продукти - с 16.3%. Намаление на цените се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 0.4%.

Общият индекс на цените на производител през септември 2021 г. се увеличава с 2.4% спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.4%, и в преработващата промишленост - с 0.7%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление - с 1.5%.

По-високи цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1.7%, и при производството на основни метали - с 1.2%. Понижение на цените е отчетено при производството на превозни средства, без автомобили - с 0.3%, както и при производството на облекло - с 0.1%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември 2021 г. се увеличава с 3.1% спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.2%, в преработващата промишленост - с 0.5%, и в добивната промишленост - с 0.1%.

Инфлацията скочи до 9-годишен максимум

Годишната инфлация в България скочи до 9-годишен максимум към края на септември тази година, достигайки ниво от 4.8%, сочат данните на ...

По-голямо увеличение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2.0%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1.4%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.2%. Намаление е отчетено при производството на основни метали - с 1.3%, както и при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 0.1%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември 2021 г. нараства с 20.3% в сравнение със същия месец на 2020 година. Повишение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 34.8%, в добивната промишленост - с 16.7%, и в преработващата промишленост - с 11.8%.

Спрямо септември 2020 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на основни метали - с 41.2%, производството на химични продукти - с 28.8%, производството на електрически съоръжения - с 11.3%, производството на изделия от каучук и пластмаси и производството на метални изделия, без машини и оборудване - по 9.9%. Намаление на цените е отчетено при обработката на кожи; производство на изделия от обработени кожи без косъм - с 0.3%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през септември 2021 г. нараства с 1.2% спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2020 г. е регистриран ръст от 19.5%.

 

Българският бизнес: Цените ще скачат

Българската промишленост няма да може да отговори на търсенето през следващите месеци, строителството ще страда от поскъпване на матери...

*Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения. Информация за изчисляване на индексите се получава от месечните изследвания на цените на производител на вътрешния и на международния пазар. За оценка на индексите се извършват наблюдения на базата на постоянна извадка от групи продукти, която е представителна за цялото производство.

Още от ИКОНОМИКА:

Кампания за устойчивостта на кънтри мениджъра на KBC с първо място в PR Приз

Българската следа в газовата война между Русия и Германия

Енергиен експерт разказва: Имаме залежи от шистов газ, които ни решават проблема с "Газпром"

Енергиен експерт твърди, че няма нито една преведена рубла за получаване на газ

Красен Станчев: От гледна точка на домакинства и пенсионери инфлацията ще бъде поне 20%

Българската култура в цифри

10 умения на работното място, които роботите не притежават

Нинова се похвали: Европейската комисия и МВФ одобриха антикризисните ни мерки

ЕК отправи три икономически препоръки към България

Инвестиция във високотехнологично производство разкрива над 100 нови работни места у нас

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com